Featured Video Play Icon

Orbán: “Lako bi u idućem razdoblju moglo doći do slovačko-srbijansko-austrijsko-mađarske suradnje“

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Flórián Hecker prikazuje u glasilu Világgazdaság od 4. ožujka, u članku „Mađarska traži nove saveznike: Viktor Orbán objavio s kojim zemljama vidi budućnost“ , gledanje predsjednika vlade na suradnju u okviru Višegradske skupine (V4), ali i na mogući novi okvir regionalne suradnje. Jako mu je stalo do povezivanja Srbije s Mađarskom i njezine afirmacije u Europi.

Viktor Orbán iznio je scenarij od velikog značaja na otvaranju gospodarske godine. Mađarski premijer kazao je koje bi zemlje mogle biti novi saveznici Mađarske.

Kako je izvijestio i Világgazdaság, u ponedjeljak je održano svečano otvaranje mađarske gospodarske godine, koje su organizirala tijela za gospodarsko upravljanje zajedno s Mađarskom gospodarsko-industrijskom komorom uz sudjelovanje više stotina poduzetnika. Događaj je završio izlaganjem Viktora Orbána, u kojem je mađarski premijer ne samo ocijenio mađarsko gospodarstvo, već je dao i međunarodni, ratni i regionalni pogled. U vezi s potonjim iznio je scenarij od velike važnosti.

Govorio je o tome kako globalna događanja posljednjih godina nisu ostavila netaknutom formulu mađarske vlade za regionalnu suradnju. Istaknuo je da se dugo razmišljalo o strukturi V4, odnosno Poljska-Češka-Slovačka-Mađarska. Još uvijek ne treba odustati, jer još uvijek postoji, u njemu još ima nešto snage i života.

I dalje se sastajemo, i dalje odlučujemo, iako je na ministarskoj razini puno življe. Kada se mi, šefovi vlada, savjetujemo, pokazujemo znakove paralize. Ali čak i tada, u stvarnosti V4 i dalje radi, tako da se ne isplati odustati od toga, rekao je. Istodobno je istaknuo da se pojavio i još jedan oblik suradnje koji predstavlja mogućnost razvoja suradnje između suverenih država. Precizirao je i na koje zemlje misli: Slovačka, Srbija, Austrija i Mađarska.

Uz Mađarsku su se pojavili Slovaci. Iako trenutačno nisu članice Europske unije, Srbi su, prema riječima Viktora Orbána, neizostavan dio Europe te imaju i suverenu poziciju. Što se tiče Austrije, skrenuo je pozornost na činjenicu da će se izbori održati u rujnu ove godine. “Lako bi u idućem razdoblju moglo doći do slovačko-austrijsko-srpsko-mađarske suradnje, koja neće zamijeniti V4, već će se pojaviti uz njega, a imat će i sve jači gospodarski sadržaj, što nam je važno, jer imamo ozbiljne mogućnosti na Balkanu“, objasnio je mađarski premijer na otvaranju gospodarske godine.

Povezano:

Zdravko Gavran: Hrvatska nema ni Orbána ni „orbanića“?!

Világgazdaság/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)