Nova knjiga prof. dr. sc. Zlatka Miliše: „Šutnja je zlo“

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

Zlatko Miliša: „Šutnja je zlo“

Naš dugogodišnji kolumnist prof. dr. Zlatko Miliša objavio je knjigu „Šutnja je zlo“, u kojoj je sabrao tekstove prethodno objavljivane na Portalu HKV-a i na portalu Narod.hr.

Početni tekst u knjizi nosi naslov „Zašto sam se odlučio za knjigu pod nazivom Šutnja je zlo?“, a u njem autor objašnjava taj svoj životni moto te zašto ne pristaje na šutnju, pa čak i sada kada govori uz pomoć govorne proteze. Štoviše, unatoč tom hendikepu (i nakon umirovljenja) još uvijek drži predavanja, a pokrenuo je i svoj podcast Slavonski svjetionik. Ipak, priznaje da sada manje govori, ali „mudrije zbori“; ima iznimno istančan i svima razumljiv način pisanja. U podcastu i ovoj knjizi odabrao je teme kao vodič glavnih životnih pitanja i aktualnosti, odnosno glavnih misli i problema čovječanstva.

Sutnja je zlo naslovnica

Knjiga ima deset poglavlja koja progovaraju o pitanjima identiteta i (samo)spoznaje; činjenicama i istinama koje nerado priznajemo; bolestima, traumama, ali i raznim iskustvima koja nas obogaćuju; društvenim problemima i aspektima otuđenja; pedagoškim spoznajama i (životnim) porukama; medijskim manipulacijama i tamnoj strani interneta; aktualnim pitanjima mlade generacije i devijantnom ponašanju; važnosti tradicije; radu i radnoj motivaciji; problemu ovisnosti i terapijskim zajednicama…

U Milišinoj knjizi ima priča iz privatnoga života i života onih koji su (bili) na rubu života, mnoštvo tuđih i njegovih originalnih misli. Smatra da je u procesu oslobađanja prvi korak potreba za promjenama. On piše  da je „život potraga za smislom, a opasnost je u nereagiranju na životne drame kroz koje prolazimo“.

Miliša često rabi zvučne dvorječne sveze. Tako će, među ostalim, zabilježiti da današnji svijet obilježavaju ne samo međucivilizacijski, nego anticivilizacijski sukobi, suvremenoj civilizaciji prijete imigracijske najezde, koje mogu dovesti do smrti Zapada, posebice zato što je društvo u procjepu između kulture života i kulture smrti (papa Ivan Pavao II.), zavladala je diktatura relativizma (papa Benedikt XVI.) i kriza smisla (Tomislav Ivančić)…

Prognanici života, ako ikad iziđu iz pakla života, mogu postati lučonoše života, ustvrđuje npr. Miliša, glede žrtava nasilja, rada, rata, poroka i bolesti.

Čovjek tzv. razvijenoga svijeta sve je manje društveno biće, pa imamo gomile usamljenika. Pod naletom društvenih mreža dobili smo, prema Miliši, umrežene usamljenike. Mladi nisu, kao što neki tvrde, izgubljena generacija nego izigrana generacija. Oni postaju bumerang generacija dijeleći s roditeljima sudbinu danas dominantne stečajne generacije.

Dehumanizaciju suvremenih društava sagledava nestajanjem liberalnoga kapitalizma i zamjenom s danas dominantnim korporativnim kapitalizmom. Taj proces naziva bigbrotherizacijom društva i mcdonaldizacijom društva. Umjesto radnoga identiteta čovjeka današnjice karakteriziraju ovisnički identiteti. Većina živi u dužničkom ropstvu ili u bankarskom  mobbingu.

Medijske manipulacije provode ispiranje mozga (K. Taylor). Takvi medijski trendovi vode k smrti demokracije (K. Popper). Svakodnevni prosvjedi diljem svijeta izbjegavaju se nazvati pravim imenom – godine kaosa. Pod kapom anarhizma i woke ideologije Miliša analizira i zeleni aktivizam.

Najnoviju knjigu prof. dr. sc. Miliša smatra svojim najvažnijim doprinosom popularizaciji struke. U njoj je (prvi put) namjerno dopustio da je osobno obilježena.

Izv. prof. dr. sc. Ante Periša: Iz pogovora knjizi

Pogovor knjizi napisao je izv. prof. dr. sc. Ante Periša sa Sveučilišta u Zadru. Iz njegova teksta izdvajamo:

„Knjiga Šutnja je zlo je vrlo koristan vodič i prilog rasvjetljenju mraka i kaosa, te snalaženju u vremenu općeg relativizma gdje društvo tumara bez ijednog tvrdog uporišta.

Profesor Miliša koristeći svoje dugogodišnje iskustvo i istraživanja raznih društvenih pojava i anomalija, razotkrivanja raznih manipulacija, utjecaja moćnika preko njihovih medija… prolazi kroz sve najvažnije današnje društvene teme nudeći svoju promišljenu i argumentiranu interpretaciju događaja…

Ako se u znanosti teorije testiraju predviđanjima, onda Milišine teorije izvrsno stoje, jer se njihova predviđanja odreda ispunjavaju, i time potvrđuju njihovu ispravnost. Precizno detektiranje problema, tamo gdje ih se u javnosti najčešće niti ne prepoznaje, je značajan doprinos ove knjige. A tu su i konkretne smjernice i potencijalna rješenja… što predstavlja veliki doprinos ove knjige.

Stil je razumljiv, neposredan i jasan, tako da i najobičniji i najneukiji ljudi, jednako kao i oni naučeniji i najupućeniji mogu dobro razumjeti što im autor poručuje.

Vjerujem da će ova knjiga itekako pomoći u razotkrivanju mnogih skrivenih, upakiranih zabluda, i osvijestiti ljude u kojem smjeru treba ići, za koje ciljeve i vrijednosti se valja boriti.

Nadam se da će knjiga dospjeti do što šireg kruga čitatelja. Mnogima će zasigurno biti od velike koristi. Što prije, to bolje. Jer, vremena su danas intenzivna, bremenita i prebrza. Mnoge odluke imaju dalekosežne posljedice. A svaka pogrješka može već sutra postati preskupa!“

Knjiga ima 236 str., cijena je 25 eura, narudžbe: www.knjizaranova.hr

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)