DRŽAVNI GOVOR/Putin u velikom obraćanju naciji zaprijetio nuklearnim oružjem: ‘NATO priprema napad na Rusiju’

Vrijeme:5 min, 59 sec

 

Putinov govor stiže tri tjedna prije predsjedničkih izbora, koji su zakazani za 15. i 17. oužjka. Na njima se očekuje da će Putin osigurati još jedan šestogodišnji mandat, nakon što su gotovo svi oporbeni političari eliminirani iz utrke za predsjednika.

Ruski predsjednikVladimir Putin u četvrtak drži svoj 19. državni govor o stanju nacije. Tradicionalno, ključne teme govora ne objavljuju se unaprijed. Međutim, Putin je najavio da će izložiti glavne zadatke Rusije u idućih šest godina, javlja TASS. Tekstualni prijenos Putinova govora mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

Tekstualni prijenos

10:40 – Putin sadahvali ruske saveznike i njihovu zajedničku politiku. Osvrnuo se potom na rast BDP-a, pohvalivši se da je Rusija zabilježila veći rast od svake europske zemlje i svake iz skupine G7, koju obuhvaća Francusku, Italiju, Japan, Kanadu, Njemačku, SAD i Veliku Britaniju. “Najveća smo ekonomija u Europi po BDP-u i peta na svijetu. Taj rast budi nam nadu da ćemo u budućnosti postati četvrta ekonomija svijeta”, kazao je, dodajući da se taj rast mora odraziti i na prihode kućanstava.

10:35 – Ruski predsjednik potom se osvrnuo na siromaštvo ruskog stanovništva. Predsjednik, koji je na vlasti više od dva desetljeća, kaže da želi smanjiti razinu siromaštva s 30% na 7% do 2030. godine. Putin je također otkrio planove za produljenje životnog vijeka u Rusiji kako bi se osiguralo da sljedeća generacija bude “jaka i robusna”. Također želi da se što više stanovništva bavi sportom, a sredstva treba utrošiti na poboljšanje objekata. Mnogo novca također će se potrošiti na poboljšanje škola, kaže.

10:30 – Putin se okreće ideološkim pitanjima. Kaže da se na Zapadu “razaraju obiteljske veze i moralne vrijednosti”. Nasuprot tome, tvrdi da Rusija podržava “civilizirane vrijednosti”. Priznaje da se Rusija suočava s padom nataliteta, ali kaže da je to globalni trend. “Rusija se protiv toga bori na svim razinama vlasti. Ovdje su u prvom planu naša vjera i naše moralne vrijednosti. Velike obitelji moraju postati norma. U sljedećih šest godina moramo postići održivi natalitet”, kaže i najavljuje dodatnu financijsku potporu obiteljima. “Pripremili smo sto milijardi rubalja (1,1 milijardi dolara)”, obećava Putin. Bit će značajnih poreznih poticaja kada obitelj dobije treće dijete, kaže Putin, dodajući da će se povećati novčani iznos koji se isplaćuje majkama koje su rodile drugo dijete.
10:30 – Komentirao je Putin zatim NATO. Zapadna Rusija mora biti “odgovarajuće zaštićena” nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku, kaže Vladimir Putin. Snage NATO-a “pripremaju se napasti naš teritorij”, tvrdi on, koristeći “najučinkovitije i najbolje moguće snage za to”. Putin dodaje da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila “mnogo tragičnija” od svega s čime bi se suočila. “Moraju shvatiti da mi također imamo oružje, oružje koje bi ih moglo poraziti na njihovu teritoriju”, kaže Putin, dodajući da bi takav potez mogao “potaknuti uporabu nuklearnog oružja”. “Zar oni to ne razumiju?” dodaje.

Putin kaže da zapadne zemlje misle da su “vrhovne”. “Rusofobija zasljepljuje ljude i lišava ih njihovih racionalnih sposobnosti. Ključno je da ovo zemlje razumiju: Bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu”, dodao je. “Bez suverene, snažne Rusije, jak svjetski poredak je nemoguć”, kazao je. Također je rekao da Rusija planira izgraditi novu globalnu financijsku infrastrukturu, slobodnu od politike, s “prijateljskim zemljama”.

10:25 – Odbacio je također informacije o ruskom nuklearnom oružju u svemiru, pritom opet napadajući Amerikance. “To je demagogija. Ovo je samo laž kako bismo ispali loši. Morate se sjetiti da smo zadnjih 15 godina predlagali obuzdavanje uporabe nuklearnog oružja. Imamo sve moguće temelje tvrditi da cijelo pitanje naše težnje za strateškom hegemonijom nije ništa drugo nego pretvaranje. Amerikanci uoči izbora žele prikazati da i dalje vladaju svijetom, žele nas natjerati na pregovore. Jedini razlog zbog kojeg Amerikanci žele pregovarati s nama su njihovi vlastiti interesi”, rekao je Putin.

10:20 – Nastavio je Putin zatim govoriti o agresiji na Ukrajinu. “Naši heroji na prvim linijama i u rovovima pate, ali razumiju da je cijela zemlja uz njih”, rekao je. Kritizirao je potom “kolonijalne tendencije Zapada”, kako ih on naziva, za koji kaže da “namjerava uništiti” Rusiju. Ruski čelnik kaže da su Sjedinjene Američke Države “apsolutno odlučne” u stvaranju podjela u zemlji. “Moramo biti odlučni u borbi protiv ovih prijetnji. Građani Rusije branit će našu slobodu i neovisnost. Samo je na vama to kako će Rusija izgledati u budućnosti i jedini ste ljudi koji su sposobni odgovoriti na izazove koji su pred nama”, dodao je.

“Naši heroji svakoga dana riskiraju živote i zahvaljujemo vam. Rusija će se uvijek sjećati svojih palih heroja”, rekao je Putin, nakon čega je zamolio za minutu šutnje za preminule vojnike u ratu protiv Ukrajine.

10:15 – Počeo je Putinov govor. Najprije je objasnio o čemu će danas govoriti javnosti, a najveću pozornost stavit će na planove i strateške ciljeve koji, kaže, moraju biti ispunjeni za razvoj Rusije. Kaže da je razgovarao s Rusima diljem zemlje, uključujući učitelje, volontere i vojnike, i da je na temelju tih razgovora zaključio koji su to ciljevi kojih se Rusija mora držati. Pozdravio je i “ogromnu podršku” stanovništva za ono što on naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

10:00 – Putinov govor najavljen je za 10 sati ujutro po hrvatskom vremenu. Međutim, govor kasni.

Najava govora

Prema njegovu glasnogovorniku Dmitriju Peskovu, Putin je osobno radio na tekstu govora i imao “desetke telefonskih i osobnih kontakata” s ministrima, potpredsjednicima vlade i drugim vladinim dužnosnicima. Govor će biti prenošen uživo na nacionalnoj televiziji i na ekranima na otvorenom u velikim gradovima.

Tradicionalno, na svečanost je pozvano oko 1000 ljudi. Među njima su članovi oba doma ruskog parlamenta, dužnosnici vlade i predsjedničke administracije, čelnici ustavnog i vrhovnog suda, guverneri, predstavnici vjerskih organizacija, diplomati i novinari, ali i sudionici “specijalne vojne operacije”, kako Rusi nazivaju invaziju na Ukrajinu.

Da podsjetimo, prošle godine Putin je započeo govor objašnjenjem zašto je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu. Inače, najduži govor o stanju nacije, dugačak čak 115 minuta, Putin je održao 2018. godine. S druge strane, najkraći su bili oni u 2004. i 2005., kada je ruski predsjednik govorio 48 minuta. Prosječno, njegovi govori trajali su 70 minuta. Putinovi govori posljednjih godina predstavljaju svojevrsne zakonodavne inicijative, s konkretnim uputama vladi. Ruski predsjednik lani je dao ukupno 35 uputa.

Putinov govor, inače, stiže tri tjedna prije predsjedničkih izbora koji su zakazani za 15. i 17. ožujka. Na njima se očekuje da će Putin osigurati još jedan šestogodišnji mandat, nakon što su gotovo svi oporbeni političari eliminirani iz utrke za predsjednika. Također, Putin će održati govor nekoliko tjedana nakon smrti svojega najvećeg kritičara, Alekseja Navaljnog, koji je umro u arktičkoj kaznenoj koloniji. Kremlj je zanijekao bilo kakvu umiješanost države u njegovu smrt. Pogreb Navaljnog održat će se u petak u Moskvi.

Putin bi, također, mogao reagirati na poziv proruskih separatista u moldavskoj odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlju, za pomoć Moskve da “zaštiti” Pridnjestrovlje od rastućeg moldavskog pritiska. Rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je rekavši da je zaštita interesa stanovnika Pridnjestrovlja – nazivajući ih “sunarodnjacima” – prioritet za Rusiju, reklo je ministarstvo za RIA Novosti.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)