Ovo su stavovi Glavnog odbora radikalne bošnjačke oporbene SDA o Izbornom zakonu i Ustavnom sudu

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Glavni odbor Stranke demokratske akcije pozvao je nakon današnje sjednice u Brčkom Europsko vijeće da Bosni i Hercegovini odobri otvaranje pregovora u ožujku ove godine.

– Potpuno smo svjesni da aktuelna vlast nije u stanju ispuniti ni najminimalnije uvjete postavljene pred njih. Unatoč takvoj vlasti, a ne zbog njih, Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti pozitivan stav Europskog vijeća, uzimajući u obzir ukupnu geopolitičku situaciju, priopćeno je iz SDA.

Vladajuću koaliciju pozivaju da hitno ispuni preostale uvjete za otvaranje pregovora s Europskom unijom, koji se ogledaju u usvajanju paketa 3+1.

Pozdravljaju aktivnosti rukovodstva i parlamentaraca iz SDA i drugih oporbenih stranaka zahvaljući kojima je usvojen Zakon o sprječavanju pranja novca.

– SDA je u proceduru uputila i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je također jedan od uvjeta za otvaranje pregovora i pozivamo vladajuću koaliciju da taj Prijedlog podrži. Od stranaka na vlasti tražimo da konačno usuglase Zakon o sudovima, kojim se neće smanjivati nadležnosti Suda BiH, te ga uputi u proceduru – navodi se u zaključcima.

Glavni odbor SDA smatra da dogovor predsjednika SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke, postignut na, kako navode, Dodikovom privatnom imanju, predstavlja novu opasnost po interese države i Bošnjaka, posebno na području entiteta RS.

– Ukoliko bi se odredbe tog sporazuma implementirale, dovele bi do nepopravljive štete, čak i veće od one koju je SDP prije nekoliko godina napravio glasanjem za Zakon o prebivalištu – upozoravaju iz ove stranke.

S obzirom da nakon kritika javnosti i predstavnika međunarodne zajednice predstavnici Trojke “neuvjerljivo negiraju postojanje dogovora, a drugi akteri ih ucjenjuju prijetnjama da će objaviti snimke sa sastanka”, predsjednici SDP-a, NiP-a i Naše stranke su dužni da sami objave audio zapis ili stenogram sa sjednice.

– Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati što se točno dogodilo u Laktašima, i na što je Trojka sve pristala. To se naročito odnosi na po državu opasne detalje dogovora o Ustavnom sudu BiH i SIP-u po mjeri Dodika i Čovića, te Izbornom zakonu po mjeri HDZ-a, navodi se u priopćenju sa sjednice Glavnog odbora SDA.

Glavni odbor SDA smatra neprihvatljivim izmjene Izbornog zakona BiH kojim se na drugačiji način uređuje izbor članova Predsjedništva BiH, bez prethodne izmjene Ustava BiH.

-Izmjene Izbornog zakona BiH bez prethodne izmjene Ustava BiH nije implementacija odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Bosna i Hercegovina jedino ima obvezu da, u skladu s odlukama međunarodnih i domaćih sudova, osigura jednaka prava svim građanima Bosne i Hercegovine kod kandidiranja za Predsjedništvo BiH. Izmjena Izbornog zakona BiH, bez prethodne izmjene Ustava BiH kojima bi se brisale etničke odrednice, značila bi još jednu potvrdu diskriminacije građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda – navodi se u priopćenju.

Glavni odbor SDA ocjenjuje neprihvatljivim da se međunarodni sudci u Ustavnom sudu BiH zamijene domaćim.

-Troje međunarodnih sudaca koji ne mogu biti državljani susjednih država su važan elemenat stabilnosti ustavnog sustava Bosne i Hercegovine i jamac dosljedne primjene Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja se nalazi u odnosu supremacije naspram domaćeg prava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima autonoman položaj i predstavlja vrhovnu sudsku instancu u Bosni i Hercegovini. Njegova struktura i način funkcioniranja su određene Ustavom, te se ta pitanja ne mogu uređivati posebnim zakonom, a naročito se u Ustavni sud ne može uvoditi etnička struktura ili etnički veto na odluke, priopćeno je, između ostalog, nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDA.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)