Ukrajina/„Pomoć Crkvi u nevolji“: Rusi u Ukrajini plijene crkvenu imovinu

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Prema informacijama Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“, u području Zaporožja u dijelu Ukrajine pod ruskom okupacijom zaplijenjena je imovina Ukrajinske Grkokatoličke Crkve.

Zaklada se poziva na priopćenje velikog nadbiskupa kijevsko-haličkog Svjatoslava Ševčuka, u kojemu on tvrdi kako je Ukrajinska Grkokatolička Crkva ondje zabranjena, da su crkve i u Donjecku zaplijenjene i zatvorene te kako u tim dijelovima Ukrajine više nema katoličkih svećenika.

Veliki nadbiskup Ševčuk nadalje u priopćenju navodi da su obitelji traumatizirane ratom. „Prema ukrajinskim navodima, Rusi su oteli 20 000 djece. Imamo i 35 000 nestalih vojnika. Njihovim obiteljima život je neprestana patnja. Svaki put kad imamo razmjenu zatočenika i muževi se ne vrate, njihova je bol veća“, dodao je veliki nadbiskup Ševčuk.

Kako je pojasnio, većina ukrajinskih obitelji živi razdvojeno jer su muškarci u vojsci, a žene i djeca otišli su iz svoga kraja ili čak iz zemlje. „Broj razvoda brakova trenutačno je najveći u povijesti neovisne Ukrajine“, naglasio je.

Apostolski nuncij u Ukrajini nadbiskup Visvaldas Kulbokas dodao je kako vojnici koji se vraćaju iz zatočeništva često nisu u stanju govoriti o onomu što su doživjeli. „Ljudima u inozemstvu teško je zamisliti što se ovdje događa“, rekao je nadbiskup Kulbokas.

Čelnica Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji Regina Lynch rekla je pak kako Ukrajina upravo proživljava vlastiti put križa. Stoga je, kako je dodala, važno i nadalje ju podupirati. Prema njezinim riječima, oko sedam milijuna ljudi u Ukrajini pati od nedostatka namirnica, ponajviše u području 50 kilometara od bojišnice, prenosi IKA.

Spomenimo kako Pomoć Crkvi u nevolji prema vlastitim navodima u Ukrajini podupire svećeničke kandidate, svećenike i redovnice koji se skrbe o prognanim i osiromašenim osobama. Osim toga, pomažu i u liječenju ratnih trauma vojnika i njihovih obitelji. Nadalje, težište pomoći je i rad s mladima i obiteljima. Zaklada je od početka rata u veljači 2022. poduprla više od 600 projekata, među kojima su i izgradnja centara za psihološko-duhovnu skrb i financiranje ljetnih kampova za djecu.

 

nedjelja.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)