Potpisan sporazum o maksimirskom stadionu

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

U Banskim dvorima potpisan je Sporazum o rekonstrukciji Gradskog stadiona Maksimir i izgradnji, odnosno rekonstrukciji objekata Katoličke crkve u Zagrebu.

Vlada, Zagrebačka nadbiskupija i gradske vlasti početkom prosinca dogovorile su se o zemljištu na kojem se nalazi stadion.

Sporazum uključuje darovanje tog crkvenog zemljišta Gradu, a zauzvrat će Grad i država nadbiskupiji dati deset zemljišta na kojima će biti podignute crkve.

Sporazumi, koje su potpisali zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, gradonačelnik Tomislav Tomašević i premijer Andrej Plenković, nakon gotovo tri desetljeća imovinskopravnog spora otvaraju mogućnost da glavni grad napokon dobije moderan stadion, kakav i zaslužuje.

– Danas je bitan dan jer se nakon čak 27 godina rješava imovinskopravni spor, pokrenut davne 1997. Zbog nerješavanja ovoga spora, nije se već tada išlo na izgradnju novog, već na rekonstrukciju maksimirskog stadiona. Ponosan sam da se ovaj spor riješio u mandatu ove gradske uprave. Pokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi te da to bude u korist građana Zagreba i građana Hrvatske, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Ponovio je da će se graditi novi maksimirski stadion te komercijalni sadržaji.

– Nema pravnih prepreka za izgradnju novog stadiona. Grad Zagreb u ovom trenutku izrađuje studiju izvodljivosti koja će definirati sadržaje uz sami stadion, kao što su trgovački sadržaji, poslovni prostori, hotel i garaža… Dodatni sadržaji će omogućiti komercijalnu održivost investicije. Smatramo da se stadion može izgraditi privatnim kapitalom. Dovršetak studije očekujemo kroz nekoliko mjeseci, a onda će Grad Zagreb raspisati javni arhitektonsko-urbanistički natječaj. Potom će se putem javnog natječaja birati investitor za realizaciju. Planiramo rekonstrukciju Kranjčevićeve, to bi počelo ove godine, kada završimo dobit ćemo moderan i prošireni stadion najviše UEFA-ine kategorije. Na tom će stadionu igrati Dinamo te hrvatska nogometna reprezentacija i drugi klubovi. Sve dok će se rušiti i graditi novi stadion na Maksimiru. Zagreb će dobiti dva suvremena stadiona. Oni će biti na ponos svim Zagrepčanima.

– Riječ je o povijesnom danu, rješava se skoro tri desetljeća star pravni problem, a što je bila prepreka za ozbiljno investiranje i izgradnju novog stadiona u Maksimiru, kakav grad Zagreb zaslužuje, kakav Zagrepčani zaslužuju, kakav Hrvatska zaslužuje. Zahvaljujem mons. Kutleši, gradonačelniku, svim kolegicama i kolegama u Vladi koji su proteklih nekoliko mjeseci radili na tome da nađemo rješenje kojim će svi biti zadovoljni. To sada omogućuje novu fazu, a to je izgradnja Maksimira. Smatram da je ovaj događaj povijesnog karaktera, na tragu je snažne potpore hrvatskom sportu, a što Vlada poduzima godinama. Četiri smo puta povećali izdvajanja za sport, definirali smo Maksimir i Poljud kao prioritetne projekte. Pomoći ćemo da Poljud bude obnovljen, on zavređuje ulaganja, ne znači da ćemo zaboraviti na druga središta poput Varaždina, Rijeke, Osijeka, nastavit ćemo ulagati u sport, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)