HNS BiH/Nastavljamo predvoditi europsku integraciju BiH, pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Danas je u Mostaru održana osma sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Dužnosnici su također razgovarali o stanju u elektro-energetskom sektoru te kulturi i obrazovanju, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju za javnost HNS-a koje je medijima dostavljeno nakon sastanka navodi se da je naznačeno kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku Bosnu i Hercegovinu, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu.

-Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u ožujku ostvari otvaranje pregovora s EU, istaknuto je u priopćenju.

Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Time bi se, kako je kazano, stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda.

Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja – kazano je.

Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda.

-Suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet je za sve odluke koje će omogućiti da se u ožujku ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom, navodi se u priopćenju.

Razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.

-U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja. Predsjedništvo HNS BiH na današnjoj je sjednici prihvatilo izvješće o aktivnostima Radne skupine Glavnog vijeća HNS BiH koja se bavi pitanjem ustanova kulture i znanosti od značaja za (F)BiH, priopćio je HNS BIH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)