Biden žestoko udario po Kongresu: Omogućili ste Putinu veliku pobjedu

Vrijeme:59 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdiivke u istočnoj Ukrajini u subotu, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do toga poraza.

“Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdiivke zbog nestašice streljiva, što je rezultat nedjelovanja Kongresa i rezultiralo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko mjeseci”, objavila je Bijela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Pad razorene Avdiivke najveće je napredovanje Rusije od svibnja 2023. kada je zauzela grad Bahmut.

Biden je u telefonskom razgovoru još jednom uvjerio ukrajinskog predsjednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, priopćila je Bijela kuća. Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara.

Hoće li to proći u Zastupničkom domu u kojemu su u većini republikanci nije jasno. Njegov predsjednik Mike Johnson tvrdi da zakon neće ni staviti na glasanje. Zauzimanje Avdiivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo