Ukrajinci se povukli iz Avdiivke zbog ruske topničke nadmoći, žele uščuvati živote vojnika

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Ukrajinska vojska istaknula je da je povukla svoje trupe iz Avdijevke – grada na istoku države koji je mjesecima bio pod opsadom ruskih snaga. Zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da je postupio ovako “kako bi izbjegao opkoljavanje i uščuvao živote i zdravlje vojnog osoblja”. Dodao je da su trupe premještene na “povoljnije linije”. Njegov zamjenik rekao je da Rusi imaju golemu topničku prednost i da napreduju “preko trupala svojih vojnika”.

Taj grad u Donbasu na jugoistoku ukrajine, u neposrednoj blizini Donecka, bio je teško osvojiva ukrajinska utvrda na bojnom polju još od godine 2014., kada su ruski proruski i borci zauzeli dvije trećine donjecke i luganjske oblasti.

Pad Avdiike označuje najveću promjenu na više od 1.000 km dugoj bojišnici otkako su ruske postojbe zauzele obližnji grad Bahmut u svibnju 2023.

U priopćenju na Facebooku rano u subotu, general-pukovnik Sirski, novi glavni i vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, rekao je da je njegova odluka zasnovana na “operativnoj situaciji oko Avdiivke”.

– Naši su vojnici obavili svoju vojnu dužnost s dostojanstvom, učinili sve što je moguće da unište najbolje ruske vojne jedinice, nanijeli velike gubitke neprijatelju u ljudstvu i opremi – napisao je.

General Sirski – koji je imenovan za vrhovnog zapovjednika zemlje prije samo nekoliko dana umjesto smijenjenoga i omiljenog generala Zalužnog – rekao je da ukrajinske postrojbe “poduzimaju mjere za stabilizaciju situacije i održavanje položaja”.

U odvojenom priopćenju ubrzo nakon toga, jedan od njegovih zamjenika rekao je da su trupe već napustile Avdiivku i prešle na “prethodno pripravljene položaje”.

– U situaciji kada neprijatelj napreduje preko trupala svojih vojnika, s desetostruko većom prednošću u topništvu, ovo je, pod stalnim bombardiranjem, jedino ispravno rješenje – istaknuo je general Oleksandr Tarnavski.

 

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)