STEVANDIĆ: U Laktašima prihvaćeno da Bošnjaci Hrvatima ne biraju predstavnike, pod vanjskim pritiskom govori se o promjeni ustava

Vrijeme:3 min, 57 sec

 

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), bio je gost emisije Dan uživo na N1 televiziji, gdje je govorio o aktualnim političkim događanjima, posebice o dogovoru iz Laktaša i njegovu ‘miniranju’ izvana, iz SAD-a, putem Trojke.

“Mi smo ispoštovali sve, a onda se poslije nekoliko dana oglasilo veleposlanstvo SAD i reklo da dogovor ne vrijedi. Mi u Republici Srpskoj vodimo prilično neovisnu politiku, naše dogovore ne može poništiti nijedan veleposlanik, niti OHR, niti bilo tko. Ali činjenica da su predstavnici Trojke poslije toga povukli ručnu kočnicu i pokušali ispoštovati i ono što odgovara tako moćnoj zemlji, koju nimalo ne zanemarujem i ne podcjenjujem, a to su Sjedinjene Države. Odmah je proces prekinut i vraćen na ponovno odlučivanje. Nemaju sve zemlje iste interese u BiH, ni Sjedinjene Države, ni EU, ni azijske zemlje, ni Rusija, ni Kina, naravno da svi nemaju, ali mi bismo trebali u BiH imati isti interes, da se dogovorimo i da pacificiramo sve svoje sukobe, izbjegnemo buduće, najbrže moguće ulaskom u EU. Mislim da bismo trebali jednog dana potpisati, kada se nešto dogovorimo, da to ne može raskopati nijedan veleposlanik. Ja sam to na posljednjem sastanku tražio od kolega iz Federacije, od Trojke, rekao: Hajde sad ovo što smo se dogovorili, da se fino svi potpišemo da ovaj dogovor ne može raskopati nijedan veleposlanik. Naravno da su oni to shvatili kao provokaciju”, kazao je Stevandić.

“Znači riječ je o tome da mi moramo imati unutarnji dijalog. I ja ne vidim neki razlog, mi iz Republike Srpske ne želimo nikoga ugroziti u Federaciji, nikakvu firmu, imovinu, niti čiji politički integritet. Ako Dragan Čović postavlja da kažemo neku vrstu terminologije ili tehnologije da onaj tko dobije većinu glasova u hrvatskim županijama, pa logično je da ako imate većinu hrvatskih glasova predstavljate Hrvate. Znači ne vidim ja tu da je on tu učinio nešto protiv Bošnjaka, on se bori da Hrvate predstavljaju oni koji pripadaju tom narodu. I ne vidim zbog čega se to prihvatilo u Laktašima, a sada se priča o tome da treba mijenjati Ustav. Znate, kad smo razgovarali u Laktašima, nije trebalo mijenjati Ustav, to je taj vanjski pritisak. Vanjskim silama više odgovara da imaju zaleđeni dukob”, kazao je Stevandić.

Na konstataciju da Trojka nikada nije rekla da su se nešto dogovorili, nego da se razgovaralo, Stevandić kaže da to nije istina.

“Sve se to događanja nakon intervencija [američkog] veleposlanika Murphya. Prije toga nitko ne kaže da se nismo dogovorili – jer smo se dogovorili. Nakon stranih intervencija tome se podliježe. Da vam budem iskren, ja bolje razumijem američku politiku u BiH. To je politika geopolitičkog suvereniteta koja jednostavno ne podnosi da je netko sebi dopustio činiti što izvan njihovih interesa. Ja njih apsolutno razumijem. Oni čuvaju svoju poziciju, koja je geopolitička, i velika moć. I meka, i tvrda, i silom, i sankcijama, kako god. Ja ne razumijem EU, koji se drži prilično, ne mogu reći nevješto, ali na neki način premalo zainteresirano, a mi smo ta granica EU koja treba biti mirna, mi trebamo imati pomirenje među narodima, mi ne trebamo dopustiti bilo kakve sukobe unutar BiH. I ja se stalno nadam tom inputu iz EU-a da ono što se mi međusobno dogovorimo, da to EU prihvaća. Da je to točno, Angelina Eichhorst je prije nekoliko dana, istodobno kada je gospodin Muprhy rekao da ne može sjedište Suda biti u Banjoj Luci, isti dan ili sat rekla je da će ono biti tamo gdje se partneri dogovore. Znači, imate dvije različite politike ovdje”, kazao je Stevandić.

Dodao je i da Dodik ne koči europske procese.

“Ja vam govorim, mi se dogovorimo, i onda se taj razgovor raskopa. Jeste li vidjeli jučer priopćenje američkog Veleposlanstva, koje je direktno optužilo Milorada Dodika da je on zapravo krivac zbog zastoja Bosne i Hercegovine na europskom putu? Pa nije točno, Milorad Dodik sve je dogovorio s partnerima iz Federacije i onda je veleposlanik Murphy rekao da to ne vrijedi. Kako će tu biti kriv Milorad Dodik? Samo da vam kažem, ja sam koalicijski partner gospodina Dodika i on je predsjednik najveće političke stranke i pod najvišim pritiscima koje je imao donosio je prilično racionalne odluke. Govori o alternativama koje mogu biti teške, ali donosio je racionalne odluke što se tiče dogovora. Što se tiče sastanaka s partnerima iz Federacije, ja sam bio na mnogo sastanaka, i kao što znate ja najmanje pričam jer bih uvijek nakon sastanka rekao da sam naviknuo da se ne ostvari ono što se dogovorimo. Dodik se ponašao vrlo racionalno i vrlo korektno”, rekao je Stevandić.

Stevandić je govorio i o jučerašnjem obilježavanju Dana državnosti Srbije na kojem je dobio odličje. Rekao je da Srbima granica ne smeta i da ideja “srpskog svijeta” nema veze s granicama.

 

hms.ba  / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)