BRAVOOOOOOOOO!/Hrvatska je prvak svijeta: Barakude u neviđenoj drami na peterce svladale Italiju!

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

 

Hrvatska je novi svjetski prvak u vaterpolu!

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u finalu Svjetskog prvenstva u Dohi svladala je Italiju boljim izvođenjem peteraca i postala novi prvak svijeta. Rezultat je bio 15-13 (2-3, 3-2, 3-2, 3-4; 4-2).

U neviđenoj drami naše Barakude su se popele na svjetski tron. Pet sekundi prije kraja posljednje četvrtine Rino Burić postigao je pogodak kojim je izabranicima Ivice Tucka osigurao peterce. Ponovno je, baš kao i u polufinalu protiv Francuske, presudila obrana našeg pričuvnog vratara Mate Anića.

Hrvatska je tako do naslova u Dohi stigla na najdramatičniji način, u polufinalu je boljim izvođenjem peteraca svladala Francusku, a onda je na isti način u završnom dvoboju bila bolja i od Italije. Kao i u polufinalu, ključnom za pobjedu se pokazala obrana Mate Anića koji je u četvrtoj seriji zaustavio udarac Di Fulvija.

Barakude treći put na krovu svijeta

Za Hrvatsku je ovo treći naslov svjetskog prvaka, nakon Melbournea 2007. i Budimpešte 2017. Usto ima i jedno srebro te četiri bronce. Italija je, pak, po četvrti put osvojila srebro, uz četiri zlata i jednu broncu.

Finalni susret Hrvatske i Italije u Dohi protekao je u neizvjesnoj i izjednačenoj borbi od prve do posljednje sekunde. Niti u jednom trenutku niti jedna momčad nije imala više od jednog gola prednosti. Hrvatsku je u otvaranju dvoboja u igri držao Harkov koji je postigao prva tri gola, oba u prvoj četvrtini te još jedan na samom otvaranju druge za 3-3. Nakon drugog gola Di Fulvija za prednost Italije od 4-3 na scenu je stupio Marinić Kragić koji je realizacijom s igračem više i pogotkom iz peterca odveo Hrvatsku u vodstvo 5-4. Presciutti je poravnao za 5-5 na poluvremenu.

Početkom treće četvrtine Harkov je opet zabio s igračem više za 6-5, a onda je Fondelli s dva gola iz peteraca vratio prednost na stranu Italije. U završnici tog dijela Vrlić i Burić su nakon lijepih akcija pogađali za vodstvo 8-7, dok je Bijač s dvije fenomenalne obrane u situacijama s igračem manje sačuvao tu prednost.

U četvrtoj četvrtini Biljaka i Marinić Kragić su zabijali za 9-8 i 10-9, no Talijani su se uspijevali ekspresno vraćati u egal da bi Fondelli pogodio iz peterca za prednost Italije 11-10 minutu i 40 sekundi prije kraja. Hrvatskoj su tako ostale dvije prilike za novo poravnanje i peterce, prvu nije iskoristila, a u posljednjem napadu na udarac se pet sekundi prije isteka vremena odlučio Burić te pogodio pa je pobjednik odlučivan petercima.

Italija je prva stigla do prednosti kada je Del Lungo u drugoj seriji obranio udarac Fatovića, ali u trećoj seriji Echenique je pogodio vratnicu, da bi u četvttoj seriji Anić obranio udarac Di Fulvija i tako ponudio meč-loptu mladom Žuveli, a 22-godišnji Dubrovčanin je zadržao smirenost i pogodio za treće svjetsko zlato hrvatskih vaterpolista.

Nakon srebra na Europskom prvenstvu prije mjesec dana u Zagrebu, izabranici Ivice Tucka tako su na SP u Dohi napravili korak dalje i stigli do zlata, a na ljeto ih očekuje i najveći događaj ove godine – Olimpijske igre u Parizu.

Broncu je osvojila Španjolska koja je u susretu za treće mjesto svladala Francusku sa 14-10.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Konstantin Harkov s četiri gola, Jerko Marinić Kragić je dodao tri, Rino Burić dva, a Josip Vrlić i Matias Biljaka po jedan, dok je za Italiju Andrea Fondelli zabio pet pogodaka, po dva su dodali Francesco Di Fulvio i Nicholas Presciutti, a po jedan Luca Marziali i Francesco Condemi.

HRVATSKA – ITALIJA 15-13 (2-3, 3-2, 3-2, 3-4; 4-2)

HRVATSKA: Bijač, Anić; Burić 2, Fatović, Lončar, Lazić, Biljaka 1, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić 3, Vrlić 1, Butić, Harkov 4

ITALIJA: Del Lungo, Nicosia; Di Fulvio 2, Damonte, Marziali 1, Fondelli 5, Echenique, Presciutti 2, Bruni, Di Somma, Velotto, Condemi 1, Iocchi Gratta

 

gol.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)