Milanović u Titovoj gardi, Plenković ima urođenu anemiju, Bernardić i Petrov slab im vid…

Vrijeme:4 min, 4 sec

 

JESU LI RH POLITIČARI SLUŽILI VOJNI ROK

Vlada razmišlja o najboljem modelu za ponovno uvođenje vojnog roka. I dok jedni razmišljaju kako to logistički i financijski izvesti, ima i onih koji zasigurno razmišljaju kako zaobići ovu obvezu. Naime, u vojsku nećete ići ako se dokaže da niste sposobni za vojnu službu ili imate svjetonazorskih zapreka. Svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo uložiti prigovor savjesti na odlazak u vojsku jer ne želi pucati iz puške i potencijalno u slučaju rata usmrtiti drugo ljudsko biće.

Pravo na prigovor savjesti jamči Ustav Republike Hrvatske koji u članku 47. kaže da je vojna obaveza i obrana zemlje dužnost svih za to sposobnih građana. Dalje se navodi da je dopušten prigovor savjesti onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih razloga nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. Te su osobe obavezne obavljati druge dužnosti propisane zakonom.

U osnovi to znači da nećete u potpunosti izbjeći obavezu prema državi već morate u zamjenu odraditi civilni vojni rok. U prošlosti je, do suspenzije obaveznog vojnog roka 2008., civilno služenje značilo da morate pronaći neku instituciju u kojoj ćete odraditi dug prema državi. Raspon je bio širok i kretao se od pomaganja u domovima za nezbrinutu djecu i nemoćnim starcima u ustanovama za starije do kopiranja papira i kuhanja kave u mjesnoj zajednici. Primjerice, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je civilno služio vojni rok u domu za nezbrinutu djecu ‘braća Mažuranići’ u Novom Vinodolskom. Sada se navodno traži rješenje kojim bi se u okvirima Ustava i unatoč prizivu savjesti obveznici prošli neku vrstu obuke. Neće nositi pušku i pucati iz nje, ali bi mogli naučiti kako se postupa u slučajevima katastrofe ili kako pružiti prvu pomoć unesrećenom.

Vojni rok ne služe oni koje proglase nesposobnim

Zakon o obrani u članku 24. navodi da zahtjev za civilnom službom može podnijeti vojni obveznik od uvođenja u vojnu evidenciju do isteka vojne obveze. Znači u svakom trenutku se nadležnima može izjaviti prigovor savjesti i zatražiti civilno služenje, bilo to od prve regrutacije u uredu za obranu ili već nakon što ste poslani na služenje vojnog roka, ali ste shvatili da oružje nije za vas. Još konkretnije tehničke detalje oko služenja civilnog vojnog roka definira Zakon o civilnoj službi, piše Tportal.

Postoje i posebne kategorije građana koje mogu biti oslobođene vojnog roka. Prema pravilniku o vojnoj evidenciji vojnog roka oslobađaju se osobe koje imaju, osim hrvatskog, i drugo državljanstvo i u drugoj su zemlji regulirali pitanje vojnog roka, naturalizirani hrvatski državljani koji su također u zemlji porijekla regulirali vojni rok, policijski službenici koji su radili najmanje 12 mjeseci na tom poslu i podnijeli su zahtjev za oslobođenjem te zaređeni svećenik, đakon ili redovnik koji je podnio zahtjev da ne želi služiti vojsku.

Služenja vojnog roka oslobađa se i osoba koja je proglašena nesposobnom. Za odlazak u vojsku je potrebno proći temeljiti zdravstveni pregled na kojem će posebna zdravstvena komisija utvrditi sposobnost za služenje vojnog roka. Prilikom upućivanja na zdravstveni pregled kandidati i pripadnici Oružanih snaga obavještavaju se da su izvršitelju pregleda obvezni dostaviti: potvrdu izabranog doktora medicine o ne/postojanju psihičkih, zaraznih i kroničnih bolesti, raspoloživu medicinsku i nemedicinsku dokumentaciju, rješenje o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja – invaliditeta, s pripadajućim nalazom i mišljenjem.

Zašto istaknuti političari nisu išli u vojsku? Anemija, loš vid…

Ako su zdravstveni problemi lakše prirode, ali ipak dovoljno veliki da ne možete služiti vojni rok, tada u vojsku ne morate. I brojni hrvatski političari nisu služili vojni rok zbog zdravstvenih problema, hrvatski premijer Andrej Plenković ima urođenu anemiju, Davor Bernardić bivši šef SDP-a vojsku je kao i predsjednik Mosta Božo Petrov propustio zbog lošeg vida.

Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu određeno je jesu li vaše zdravstvene tegobe razlog zašto ne možete ići u vojsku. Unutar Pravilnika se nalazi i popis bolesti i srodnih zdravstvenih problema zbog kojih možete biti proglašeni nesposobnim za vojsku. Ispisnice iz vojske nikad se nisu lako dijelile i uobičajeno je bilo da čak i zbog teških zdravstvenih problema dobijete samo odgodu služenja dok vam se zdravstveno stanje ne popravi.

Stručna komisija donosi ocjenu stupnja sposobnosti za vojsku, a detaljan pravilnik o uvjetima prijema u vojsku s prilozima o zdravstvenim stanjima možete pronaći ovdje.

Milanović odradio vojni rok u Titovoj gardi

Predsjednik Zoran Milanović je, pisao je Večernji list, služio vojni rok u gardi JNA, poznatijoj i kao Titova garda, u Beogradu. Kako su tvrdili sugovornici koji su opisivali Milanovićeve vojničke dane, bio je iznimno sposoban, intelektualno i fizički snažan pa je brzo postao ‘ćato’.

Ministar branitelja Tomo Medved svoju je dužnost domovini odradio u elitnim Tigrovima.

Kada je postao ministar zdravstva, u biografiji Vilija Beroša navedeno je da je rođen 13. prosinca 1964. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na Hvaru. Nakon završetka vojnog roka upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirao je 1989.

Izvor: tportal.hr

herceg-bosna.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)