Nižu se reakcije i osude na spaljivanje Vučićeve lutke

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić osudio je paljenje lutke s likom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starome i uputio prosvjednu notu Veleposlanstvu RH u Beogradu, priopćeno je iz Dačićeva ureda. Paljenje lutje s likom Vučića osudili su i DSHV i  čelnik te stranke i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.  

– Najoštrije osuđujem incident koji se dogodio 13. veljače 2024. tijekom tradicionalne karnevalske povorke u naselju Kaštel Stari u Republici Hrvatskoj, naveo je Dačić.

Prema njegovoj ocjeni, spaljivanje lutke s likom predsjednika Srbije predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne suradnje dviju država.

– Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne pridonosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, miru i stabilnosti u regiji i direktno i ozbiljno narušava odnose dviju zemalja, poručio je Dačić.

Kako su jučer prenijeli neki mediji, u utorak je završila 211. Međunarodna krnjevalska povorka u Kaštel Starome, a Kaštelani su i ove godine na kraju manifestacije zapalili Krnju.

Krnju su predstavljali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ruski Vladimir Putin, koji su bili prikazani poput Don Quijota i Sancha Panze na magarcima te su njihove lutke na kraju završile u plamenu.

DSHV i Žigmanov osudili paljenje lutke s likom Vučića

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenio je sramotnim i neprimjerenim paljenje lutke s likom predsjednika Srbije.

“Neprimjereno i točka! Bez ikakve zadrške i daleko od želje da uvažimo kakve god okolnosti, držimo ovaj čin ogavnim i monstruoznim”, objavio je na društvenoj mreži X DSHV.

Čelnik te stranke i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov u posebnoj je poruci dodao je kako je riječ o nedopustivom događaju.

“Sramotno i za svaku osudu. Granice u svemu trebaju postojati, napose u pristojnosti i odgovornosti jer u protivnom krugovi dopuštenog postaju bezgranični”, napisao je na X-u.

U vodstvu hrvatske manjine smatraju kako incidenti i sporenja u hrvatsko-srpskim odnosima loše utječu na položaj Hrvata u Srbiji.

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)