Zapad je najbolja obrana, sve drugo je naivna obmana

Vrijeme:4 min, 24 sec

Politička zbilja na planetu Zemlji zbilja se zakomplicirala. Ljudi dobre volje na sve strane svijeta nadali su se da će prestati ruska agresija na Ukrajinu, a onda je oružje zagrmjelo između Izraela i Palestine. Zakompliciralo se između SAD-a i Irana, nešto se šuška o sve napetijoj situaciji između Kine i Tajvana. Putin ne želi Rusiju kao regionalnu silu, nastoji postati svjetska sila slična SSSR-u koji je s pripadajućim komunističkim državama činio Varšavski pakt kao protutežu NATO-u. No, Varšavski pakt se raspao i mnoge socijalističke republike SSSR-a postale su samostalne države, a više članica Varšavskog pakta pristupilo je NATO-u. No, medo s Urala i u vrijeme zimskog sna sanja o izlasku na topla mora, ali i na hladna. Zapadna Europa ne spava pa se dodatno naoružava. Mnogi su shvatili više nego ozbiljno vic o granicama Rusije. Ide ovako:

– Graniči s kim hoće!

Njemačka priprema i svoj novi plan obrane. Sve više zemalja u Europi razmišlja o uvođenju obveznog vojnog roka. Primjerice, u Hrvatskoj se više od 70 posto anketiranih izjasnilo za obvezni vojni rok. Iako je RH članica NATO-a koji je dužan braniti svaku članicu ovoga vojnog saveza. Iran želi biti vodeća sila na Bliskom istoku na kojem SAD ima svoje saveznike. Nadamo se da će prevladati logika i da neće doći do sukoba većih razmjera između SAD-a i Irana. Već trenutačna ratna zbivanja imaju prevelik utjecaj na globalnu ekonomiju, ali i na demokraciju. Diktatorski režimi koriste finoću demokratskih država koje su naivno vjerovale kako će demokracija konačno jednom zavladati i u državama u kojima i dalje drmaju diktatori i diktatorske strukture. Rijetko se tko od relevantnih analitičara usudi prognozirati kamo vodi ovaj svijet. Bilo kako bilo, više ništa neće biti kako prije. Mnogi su se našli u opasnosti od agresije pa se sada čude svojoj naivnosti i vjerovanju u naivnu Fukuyaminu doktrinu o kraju povijesti. Neki su na važnost spremnosti svoje države i naroda gledali prenaivno, nalikujući “logici” naivca iz vica o čovjeku s tri jatagana. U jednoj birtiji za stol sjeda ljudeskara s tri jatagana za pasom, a začuđeno ga gledaju dva mirna gosta. Jedan priđe ljudeskari i upita ga:

– Čemu vam služe ta tri noža?

Mirni gost vrati se za stol, a drugi ga upita:

– Što reče, čemu mu služe ona tri noža?

– Koliko sam ja mogao shvatiti, mislim da “devri” nešto s kupusom – odgovori mu.

Jedan gangster je svom sinu darovao pištolj, a on ga s prijateljem zamijenio za sat. Kad je to saznao gangster, obrati se sinu:

– Dakle, kad ti netko opali šamar, ti ćeš mu reći koliko je sati.

Mnogo toga u današnjem svijetu podsjeti na nezgodnu zgodu s gangsterom i kutijom za violinu u kojoj je držao strojnicu. Našao se gangster u sukobu i otvori kutiju za violinu pa iznenađeno reče:

– Koja je budala stavila violinu u moju kutiju za violinu?!

Sve je napetije između Beograda i Prištine. Dok je Beograd očekivao eure od EU-a, na Kosovo je stigao euro kao službena valuta, što Srbija ne može “svariti”. A morat će progutati. Ulaskom zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO mnogo bi se toga riješilo nabolje. Nevjerojatno je da neke političke strukture, pa i stanovništvo, u nekim zemljama jugoistoka Europe nisu za ulazak u Europsku uniju i pod NATO-ov kišobran iako su okružene zemljama EU-a i NATO-a.

Visoko izaslanstvo NATO-a, na čijem je čelu bio Mircea Geoană, zamjenik glavnog tajnika, bilo je u posjetu BiH i podržalo njezin put u NATO. Geoană je u društvu veleposlanika svih članica NATO-a ostvario uvid u stanje Oružanih snaga BiH, države koja je pod budnom prismotrom NATO-a, a ovaj posjet na najrječitiji način govori političkoj javnosti, ne samo u BiH, kojem svijetu BiH pripada. No, u BiH je u posjetu bio i James O’Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika Blinkena za Europu i Aziju, inače jedan od tvoraca Daytonskog sporazuma. Rečeno je da SAD podržava suverenitet, teritorijalni integritet i višenacionalni karakter države te put BiH u NATO. James O’Brien podržao je Christiana Schmidta i ohrabrio ga za korištenje bonnskih ovlasti, čak iako je visoki predstavnik dao dovoljno prostora domaćim vladajućim strukturama za usvajanje potrebnih reformi. Osudio je antidaytonsko i neustavno djelovanje. Posebno je naglasio da SAD želi integraciju zapadnog Balkana u euroatlantske integracije. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je Jamesu O’Brienu da su za iskorak BiH potrebni dogovor domaćih političara i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, koja podrazumijeva provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava. HNS BiH čvrsto podržava partnerstvo SAD-a i BiH te integracije u EU i NATO.

BiH drugog puta i skloništa nema osima EU-a i NATO-ova kišobrana. Zapad je najbolja obrana, sve drugo je naivna obmana. No, neki u BiH i na Balkanu bauljaju. Pa podsjećaju na “logiku” onog zapovjednika kad mu je izviđač priopćio da je njihova postrojba opkoljena sa svih strana.

– Odlično, sad možemo tući na sve strane – konstatirao je zapovjednik. K’o Maksim po diviziji.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)