Tko je Oleksandar Sirski, novi zapovjednik ukrajinske vojske?

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je Valerija Zalužnog, dosadašnjeg vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske, i na njegovo mjesto postavio generala Oleksandra Sirskog, zapovjednika kopnenih snaga. Evo nekoliko najosnovnijih informacija o Sirskom, ključnoj figuri u Ukrajini tijekom ruske invazije.

Sirski je rođen u srpnju 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. U Ukrajini živi od 1980-ih godina. Poput mnogih svojih vršnjaka koje je zanimala vojna karijera, studirao je u Moskvi na Višoj vojnoj zapovjednoj školi. Diplomirao je 1986. i služio pet godina u sovjetskom topničkom korpusu.

Snježni leopard

2019. postaje zapovjednikom ukrajinskih kopnenih snaga. Prije toga je predvodio ukrajinske postrojbe u regijama Donjeck i Luhansk, koje su se borile protiv pobunjeničkih skupina koje podržava Rusija. Tada je dobio vojni naziv “Snježni leopard”, piše Reuters.

Sirski je nadgledao neke od najvećih ukrajinskih pobjeda tijekom ruske invazije. Predvodio je uspješnu obranu glavnog grada Kijeva tijekom prvih mjeseci ruskog napada na Ukrajinu, a u travnju 2022. proglašen je Herojem Ukrajine, što je najviša počast u zemlji.

“Po noći spavam četiri i pol sata”

U srpnju 2022. isplanirao je i izveo munjevitu protuofenzivu – potjerao ruske trupe dalje od Harkiva i ponovo zauzeo neka područja na istoku i jugoistoku. Početkom prošle godine vodio je obranu Bahmuta, tijekom jedne od najkrvavijih bitaka rata.

Što se tiče njegovog osobnog života, radi se o obiteljskom čovjeku s dvoje djece. Jednom prilikom je za medije kazao da po noći spava četiri i pol sata te da se opušta vježbanjem u teretani.

Zelenski smijenio vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske/‘Sada je vrijeme za obnovu”

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)