INTERVJUU S AMERIČKIM VODITELJEM/Putin o hipersoničnim raketama: Mi smo ispred svih. Svaki dan ih poboljšavamo

Vrijeme:4 min, 13 sec

 

Sam intervju na kojeg je Putin odgovarao na ruskom jeziku podijeljen je 11 dijelova, a dotiče se brojnih aktualnosti. Velik dio posvećen je NATO-u, ali se Putin dotaknuo i slučaja eksplozije na cjevovodu Sjevernog toka

Na samom početku intervjua, dugog ukupno dva sata, Carlson je Putina upitao zašto je došao do zaključka da bi SAD mogao pokrenuti napad na Rusiju, na što je Putin upitao: ”Nisam to rekao, je li ovo talk show ili je ovo ozbiljan intervju”, na što se Carlson nasmijao. Nakon toga Putin je počeo objašnjavati povijest Rusije, te u kontekstu toga i nastanak Ukrajine.

Glavne izjave Putina iz intervjua:

  • Razlog za invaziju je aktualno ukrajinsko vodstvo
  • Upozorio Bidena prije invazije da radi veliku grešku
  • CIA je raznijela Sjeverni tok
  • Slanje trupa bi svijet dovelo na rub sukoba
  • Rusija i razvija svoje oružje

Sam intervju na kojeg je Putin odgovarao na ruskom jeziku podijeljen je na 11 dijelova, a dotiče se brojnih aktualnosti. Velik dio posvećen je NATO-u, ali se Putin dotaknuo i slučaja eksplozije na cjevovodu Sjevernog toka. Osim toga, dvojac je razgovarao i o Elonu Musku, a na samom kraju intervjua pričali su i o uhićenom američkom novinaru Evanu Gershkovichu.

Carlson je u jednom trenutku i pokušao ubrzati Putina, govoreći mu da ne zna kako je njegovo objašnjavanje povijesti relevantno, no Putin se nije dao smesti te je nastavio. Kada je Putina voditelj upitao u kojem trenutku je odlučio pokrenuti invaziju na Ukrajinu, Putin je odgovorio kako je razlog za to bila pobuna u Ukrajini koja se dogodila u 2014. nakon što je smijenjen predsjednik Viktor Janukovič.

– Trenutne okolnosti potaknulo je aktualno ukrajinsko vodstvo koje se ne želi držati Minskih sporazuma – kazao je, referirajući se na ugovore sklopljene u 2014. Razgovarajući o odnosu sa Zapadom, Putin je kazao kako je imao dobre odnose s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, a slično je bilo i s Donaldom Trumpom.

– Nije važna osobnost vođe, važan je način razmišljanja elita. Ideja o dominaciji pod svaku cijenu vlada američkim društvom i to se neće promijeniti. Bit će samo gore – objasnio je Putin.

Zašto još nije bilo mirovnih pregovora, pitao je Carlson ruskog predsjednika, na što je Putin odgovorio kako je Zelenski u jednom trenutku zabranio drugim stranama da pregovaraju, no da je Rusija htjela pregovarati. Na pitanje o tome kada je zadnji put razgovarao s američkim predsjednikom Joe Bidenom, Putin je odgovorio kako se ne sjeća.

– Rekao sam mu prije invazije da radi veliku grešku povijesnih proporcija time što gura Rusiju. Njega pitajte što je odgovorio na to. O čemu moramo razgovarati? Imamo kontakte preko agencija. Uporno govorimo američkom vodstvu da ćemo se moći dogovoriti u onom trenutku kada prestanu slati oružje Ukrajini. Što bih trebao, nazvati ga? – odgovorio je.

Putin je kazao i kako najviše stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine potječu iz Poljske, SAD-a i Gruzije.

– Ako netko planira poslati svoje trupe u Ukrajinu, to bi moglo dovesti čovječanstvo na rub vrlo ozbiljnog svjetskog sukoba. Je li to SAD-u doista treba, zar nemate ništa pametnijeg za raditi? Zar nije bolje pregovarati s Rusijom i shvatiti da ćemo se mi uvijek boriti za svoje interese? – poručio je. Osim toga optužio je i CIA da je raznio Sjeverni tok.

– Gledajte tko ima interesa to napraviti. No, nisu svi u mogućnosti to i izvesti – objasnio je.

Iz jednog odvojenog dijela Putin je komentirao i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

– Zelenskog sam ranije pitao zašto podržava naciste ako se njegov otac ranije borio protiv fašizma. Neću vam reći što mi je odgovorio na to, ali to je njegova sloboda izbora. Pobijedio je na izborima jer je uvjerio građane da će ih dovesti prema miru. Kada je došao na vlast, mislim da je shvatio dvije stvari: da mu je bolje ne sukobljavati se sa mnom ili nacistima, ali i da će Zapad uvijek podupirati one koji će protiviti se Rusiji – objasnio je.

Putin je također u intervju nahvalio i razvoj ruske vojske, navodeći kako su ruske snage ”stvorile hipersonične sisteme koje i dalje razvijaju”.

– Mi smo ispred svih, i ispred SAD-a i ostalih država kada je u pitanju razvoj hipersoničnih sustava. Svakim danom ih poboljšavamo – objasnio je.

Bivši voditelj Fox Newsa i desničarski komentator Tucker Carlson pohvalio se prije dva dana da je dobio intervju s Putinom, koji gotovo da više i ne komunicira sa zapadnim medijima nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače 2022. godine. Carlsona se općenito smatra jednim od najutjecajnijih novinara u SAD-u, a na Fox Newsu je vodio tada najgledaniju emisiju u SAD-u. Poznat je po dobrim vezama s establišmentom Republikanske stranke, a posljednjih je godina usvojio i populističke politike koje je javno proklamirao u eteru.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)