Tko sve iz BiH doručkuje u Bijeloj kući?

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

Prije dva dana VSTV je objavio na svojoj facebook stranici da je stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić prisustvovao tradicionalnom Molitvenom doručku u Wasingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše Hrvatski Medijski Servis.

Ne sjećamo se da je netko od bivših članova VSTV do sada bio na ovom tradicionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, pa se pitamo zbog čega je baš on pozvan?

Je li to još jedan od onih u pravosuđu, koje je Američko veleposlanstvo prepoznalo, kao objektivnog i nepristranog nositelja pravosuđa, koji najavljuje borbu protiv korupcije, a na kraju završiti na crnoj listi.

Čini nam se da se radi samo borbi za svoj položaj.

Naime, Američko veleposlanstvo je ovih dana izdalo priopćenje, kojim je oštro kritiziralo odluke VSTV-a i to zbog promjene u čl.4 Poslovnika VSTV-a, kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u procesu odabira na pozicije u VSTV-u, koje predstavljaju korak unazad. Dakle, pokušavaju na taj način izbjeći žrijebanje i omogućiti sebi izbor još jednog mandata, kao člana VSTV.

Američko veleposlanstvo, kao i partneri iz međunarodne zajednice upozoravaju da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti dojam da članovi VSTV manipuliraju procedurama zarad osobnih interesa.

Izmjena ovoga članka 4 Poslovnika, sasvim bi sigurno odgovarala, kako Saninu Bogunić, tako i Saneli Butigan Gorušanović i Biljani Simeunović, jer im se približava kraj mandata u VSTV-u.

Naime, među nositelja pravosunih funkcija se priča da je Sanin Bogunić izjavljivao kako on ima osiguran drugi mandat preko glavnih tužitelja, a također i Sanela Butigan Gorušanović preko predsjednika sudova, jer oni uvijek imaju svoje ljude, koji mogu glasovati za ove članove vijeća.

Drugi mandat je uvjek lakše osvojiti, jer tu su glavni tužitelji i predsjednici sudova, koji očito imaju interes da i oni sami dobiju slijedeće mandate, koji su nažalost postali praksa.

Tako da imamo doživotne glavne tužitelje i doživotne predsjednike sudova.

Posebno se hvale da sada imaju potporu i od predsjednika sudova i glavnih tužitelja iz Hercegovine.

Kakav je to član VSTV i tužitelj, koji se ne izuzima iako su dokazi upućivali da se mora izuzeti.

Slučaj sutkinje i bivše dopredsjednice Ružice Jukić, gdje je Ustavni sud utvrdio ovu povredu od strane VSTV-a, jasno pokazuje na što su sve spremni pojedini članovi VSTV-a kako bi ostvarili svoj cilj tj. da budu sigurni da će netko biti procesuiran.

Što onda da mi građani od takvog tužitelja očekujemo?

Interesantno je i to da su napredovali vanjski članovi povjerenstava, koji su sudjelovali u prvostupanjskih povjerenstvima i to Draženko Lugonja, koji je do tada bio sudac osnovnog suda. Odmah nakon što je pristao da se stegovno osudi Ružica Jukić, iako je u početku bio protiv, nakon dva mjeseca biva nagrađen i imenovan za suca Okružnog suda Bijeljina.

Također i u slučaju stegovnog postupka protiv bivše Glavne tužiteljice Gordane Tadić vanjski član bio je Mirza Đozo. I on je odmah nakon završetka postupka izabran za suca Kantonalnog suda, a brzo nakon toga biva izabran za suca Suda Bosne i Hercegovine. Za njih dvojicu se isplatila lojalnost članovima VSTV, a ne pravdi, istini i zakonitosti.

Također član VSTV-a Saša Sarajlić je viđen i fotografiran da sjedi u društvu s optuženim. Taj slučaj je predan stegovnom tužitelju ali do danas nema nikakve informacije o tome.

Naime, prema neslužbenim informacijama Sanin Bogunić i Sanela Butigan Gorušanović su mu navodno obećali zaštitu da ne bude stegovno procesuiran, ako bude lojalan njima i ako bude glasovao kako oni žele. Prva im je želja, kažu upućeni, da razriješe predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju kako bi netko od njih došao na tu poziciju.

Halil Lagumdžijaje je kriv, jer nije procesuirao Sanelu Gorušanović Butigan, kada je navodno sredila da prođe za sutkinju kćerka njene kolegice iz Kantonalnog suda Sarajevo, kojoj se na takav način navodno revanširala za glas koji je dala Saneli da bi prošla za člana VSTV.

Sarajevskim medijima smeta što je HDZ predložio Marina Vukoju za suca Ustavnog suda BiH. Ne smeta im što Bakir Izetbegović, javno daje potporu Saneli Butigan Gorušanović da umjesto Vukoje bude sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, iako ima skromno znanje suca Općinskog suda iz samo jedne grane- radni sporovi.

Sve ovo ukazuje na određene koruptivne radnje, ali, nažalost, umjesto da Američko veleposlanstvo poduzme jasne korake i stavi takve ljude na crnu listu, te svojom utjecajem izmijeni određene odredbe Zakona o VSTV na način da članovi VSTV imaju samo jedan mandat, da predsjednici sudova i glavni tužielji mogu biti najviše dva mandata, oni samo izražavaju zabrinutost i traže da oni sami promjene taj članak 4 Poslovnika VSTV.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)