Zelenski dijeli medalje na prvoj liniji dok Ukrajina odbija nove ruske napade

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske vojnike na jugoistočnoj bojišnici i podijelio im je medalje, objavio je u nedjelju njegov ured usred intenzivnih nagađanja po kojima bi popularni vrhovni zapovjednik vojnih snaga Ukrajine Valerij Zalužni uskoro mogao biti smijenjen s te funkcije, piše Reuters.

“Čast mi je danas biti ovdje. Podržati ratnike i odlikovati ih jer su oni u teškoj misiji odbijanja neprijatelja i obrane Ukrajine”, rekao je Zelenski nakon posjeta regiji Zaporižja.

Predsjednički ured u priopćenju je objavio da je Zelenski posjetio položaje ukrajinske vojske blizu sela Robotin, koje se nalazi gotovo na samoj prvoj liniji. To naselje na jugoistoku Ukrajine oslobođeno je krajem kolovoza.

Željezni general

Predsjednikov posjet borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnoga zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog neizvjesna. Dva su izvora u petak kazala da je ukrajinska vlada već obavijestila Bijelu kuću o tomu da planira smijeniti Zalužnog s dosadašnje funkcije.

Zamisao o smjeni s dužnosti generala Zalužnog, koji se sa Zelenskim već sukobio u pogledu niza pitanja, uslijedio je nakon prošlogodišnje ukrajinske protuofenzive u kojoj nisu vraćeni veći dijelovi teritorija koje drže Rusi, piše Reuters.

Poznat kao “željezni general” Zalužni je vrlo popularan pa bi njegova smjena s dosadašnje funkcije mogla negativno utjecati na moral ukrajinskih vojnika koji drže položaje na bojišnici dugoj više 1000 kilometara. Ondje su suočeni s brojnim ruskim vojnim snagama naoružanim golemim zalihama strjeljiva.

Kijev izvještava o teškim borbama u blizini Avdiivke

Glavni stožer Ukrajine priopćio je da su se ukrajinske snage našle pod intenzivnim ruskim napadom u posljednja 24 sata duž linija bojišnice na istoku.

Borbe su bile posebno intenzivne u istočnom gradu Avdiivka, gdje Rusija pokušava opkoliti ukrajinske trupe, rekli su dužnosnici. Dodali su da je Ukrajina odbila 27 ruskih napada kod Avdiivke, koju Rusija već mjesecima pokušava zauzeti, kao i obližnje selo Novokalynove. Avdiivka je bila simbol ukrajinskog otpora nakon što je nakratko pala u ruke ruskih trupa, ali ju je Ukrajina ponovno zauzela.

U međuvremenu, izvješćuje se da su kijevske snage usred pojačanih napada intezivno branile položaje kod Kupjanska, Limana, Bahmuta i Zaporižje.

 

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)