SENZACIONALNO/Filozofski fakultet Neretvu obojio u zeleno, kamen u plavo, “uklonio” čak i turiste s plakata!

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Najprije su to objavili sarajevski mediji, a potom nekritički prenio vodeći hrvatski portal Index.hr kako je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru s promotivnog plakata za ljetnu školu koju će u srpnju s IPSA-om održavati u Mostaru, na kojem je Stari most “iz pozadine uklonio džamije”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Uslijedilo je na desetine uvredljivih komentara ispod ove krajnje maliciozne i lažne vijesti. Plakat, naime, nije fotografija s koje se nešto u photoshopu može ukloniti, već umjetnički rad, proizvod umjetničke slobode, umjetnikove imaginacije, njegova kreacija, vizija, a ne preslik stvarnosti.

Ovo je fotografija, koja prikazuje stvarnost, ali i iz kuta fotografa. Na ovoj sve vide džamije, na nekim drugiom nešto drugo.. Ali plakat nije fotografija.

 

Zamislite netko je fotografirao Stari most, pri čemu se na fotografiji džamije uopće ne vide. Strašno

Nije teško uočiti da su na plakatu neki od simbola grada- u prvom planu je Stari most, kao glavni simbol Mostara, a u pozadini, značajno manjih proporcija je zvonik Franjevačke crkve, koji u stvarnosti svojom veličinom ( viši je od sto metara) dominira gradom. No, na plakatu je jako sićušan, a pored njega je neka kula. Cilj autora plakata je, očito bio prikazati neke od glavnih simbola grada.

Čak i ove tuirste je Filozofski fakultet “uklonio” s plakata. Šteta. Baš su grozni.

Skandalozno je da mediji tumače plakat kao fotografiju, optužujući Sveučilište u Mostaru, da je “uklonilo džamije s plakata”. Po istoj logici autor plakata je “uklonio” i dvije kule – Taru i Helebiju, Neretvu je obojio u zeleno, iako je ta rijeka u stvarnosti tirkizne boje, kamen je na plakatu plav, iako je u stvarnosti kamen siv. Čini se da je Filozofski fakultet “uklonio i turiste” sa Starog mosta, iako oni u stvarnosti doista postoje. Ma, strašno, nečuveno.

Autori i prenositelji ove lažne vijesti čini se željeli su samo jedno, kompromitirati i diskreditirati Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prikazati ga kao neku šovinističku instituciju, izazvati međunacionalni razdor, mržnju i netrpeljivost, a to je kazneno djelo, za koje bi autori ove !vijesti” trebali odgovarati. U svakom slučaju neka im služi na čast.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)