SVETAC DANA “Sveta Agata”

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

ponedjeljak, 5. veljače 2024.

Djevica i mučenica. Lijepa kršćanka iz bogate i plemenite obitelji. Progonjena zbog svoje vjere nije se htjela odreći Isusa Krista, pa je mučena tako što su joj odsječene grudi i bačena u vatru. Pokazala je čvrstu i neustrašivu vjeru i za nju poginula. Njezino mučeništvo koje je podnijela primjer je ljudske okrutnosti i divljaštva. Zaštitnica je žena oboljelih od raka.

Sveta djevica Agata mučeništvo je podnijela između 249. i 251. godine, u vrijeme cara Decija. Rođena je u Kataniji na Siciliji, u bogatoj kršćanskoj obitelji. Svojom se ljepotom, ugledom i bogatstvom svidjela namjesniku Kvintinijanu koji ju je htio pridobiti za sebe. Kada u svome naumu nije uspio, dao ju je u javnu kuću. Ni tamo nije pokleknula, pa ju je prisilio žrtvovati rimskim bogovima. Ni to nije željela učiniti pa je izdahnula nakon četiri dana okrutnog mučenja. Kršćanska ju je zajednica odmah počela štovati kao djevicu i mučenicu. U Rimu su joj podignute dvije crkve i čini se da je najštovanija svetica ranih kršćanskih vremena. Malteški ju je red uzeo za svoju zaštitnicu. Zemni ostaci svete Agate čuvaju se i časte u rodnoj joj Kataniji.

Spominjemo se i sv. Modesta, biskupa, apostola Karantanije, današnje Koruške. Kad su Slovenci u 8. stoljeću došli u svoju današnju postojbinu, sv. Modest im je navijestio Evanđelje. U čast Gospi izgradio je glasovitu crkvu na Gosposvetskom polju. Ta je crkva postala duhovno središte čitavoga kraja. Slovenci tu crkvu i danas smatraju svojom narodnom svetinjom, a u njoj se nalazi i svečev grob.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo