SAD pokrenule val osvetničkih napada na militante povezane s Iranom u Iraku u Siriji

Vrijeme:2 min, 5 sec

Sjedinjene Američke države započele su val osvetničkih zračnih napada na militante u Iraku i Siriji, izjavili su američki dužnosnici za Associated Press i Reuters.

Početne udare izvele su letjelice s ljudskom i bespilotnom posadom koje su pogodile zapovjedništvo, skladišta streljiva i druge objekte, izvijestio je AP.

Tri zračna napada ciljala su položaje iranske milicije u dijelovima Deir ez-Zora u istočnoj Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

 

Na društvenim mrežama se pojavila snimka za koju saudijska televizija Al Arabiya kaže da prikazuje posljedice napada u Iraku.

Radi se o američkom odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, dok ih je 40 ozlijeđeno. SAD je za napad okrivio Islamski otpor u Iraku, koaliciju milicija koje podupire Iran.

Skupine koje podupire Iran u cijeloj regiji su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa napale američke objekte najmanje 166 puta.

Američka vojska: Pogodili smo više od 85 ciljeva

Američka vojska objavila je da je izvela zračne napade u Iraku i Siriji protiv iranskih snaga Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) i pridruženih milicijskih skupina.

Američke vojne snage pogodile više od 85 ciljeva, uključujući zapovjedne i obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta dronova, te objekte korištene u logističke i opskrbne svrhe, navodi se u objavi.

Napade su izvršili brojni zrakoplovi, uključujući i bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD, objavio je The Guardian.

“Odgovor bi mogao biti na više razina, u fazama”

Bidenov glavni diplomat, državni tajnik Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor “mogao biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena”.

Američki dužnosnici žele kazniti milicije koje podupire Iran, a pritom ne izazvati širi rat.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je prije dva danas uvođenje novih sankcija usmjerenih na financijske mreže iranske Revolucionarne garde i libanonske paravojne skupine Hezbolah, koju podržava Iran.

Iran: Odgovorit ćemo na bilo koju prijetnju SAD

Zapovjednik Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je u srijedu da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD .

“Čujemo prijetnje koje dolaze od Amerikanaca i poručujemo im da su nas već iskušavali i da nijedna prijetnja neće ostati neodgovorena”, rekao je Salami, prenijela je agencija Tasnim.

Državni mediji prenijeli su izjavu iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, koji je na sjednici vlade rekao: “SAD mora prestati s prijetnjama i fokusirati se na političko rješenje.”

“Washington mora prihvatiti otpor kao činjenicu”, dodao je referirajući se na iranski naziv za savez oružanih skupina diljem Bliskog istoka.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)