ZAPOVJEDNIK RUMUNJSKE VOJSKE/Ako Putin pobijedi, naredu je Moldavija, svjedočit će te napetostima na Zapadnom Balkanu

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Rumunjska nije spremna za potencijalni rat s Rusijom i mora se pripremiti, poručio je načelnik Glavnog stožera rumunjske vojske Gheorghita Vlad. “Da, stanovništvo Rumunjske, kao i cijelo stanovništvo Europske unije, Europe, mora biti zabrinuto”, rekao je u jučer objavljenom intervjuu za Radio Slobodna Europa.

“Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bit ćemo svjedoci napetosti na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uvjeren da će politika predsjednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti”, dodao je šef vojske, prenosi Politico.

Krhotine drona pale na rumunjski teritorij

Založio se za dobrovoljno temeljno vojno osposobljavanje muškaraca i žena do 35 godina. Smatra kako je ukidanje obveznog vojnog roka u Rumunjskoj ključni uzrok slabe spremnosti vojske. Također je pozvao na zakonske reforme kako bi se osnažila rumunjska obrana od ruskih dronova.

Krhotine jedne od bespilotnih letjelica Kremlja pale su u Rumunjskoj prošlog rujna, a letjelica nije mogla biti oborena jer rumunjski zakon to ne dopušta, napomenuo je general. Njegov istup uslijedio je nakon što je niz drugih zapadnih vojnih i obrambenih čelnika, uključujući zapovjednika britanske vojske generala Patricka Sandersa, upozorio na potencijalni rat s Rusijom.

“Ovo nije rat s Ukrajinom”

Sanders je prošli tjedan pozvao britanske vlasti da “mobiliziraju naciju” kako bi se pripremile za mogući rat s Rusijom. Podsjetimo, Moskva već gotovo dvije godine vodi sveobuhvatni rat protiv Ukrajine. Ranije je njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao da je ruski napad na NATO “moguć” za “pet do osam godina”.

Nizozemski admiral Rob Bauer, visoki dužnosnik NATO-a, poručio je da se vojni blok suočava s “najopasnijim svijetom u desetljećima”. Moskva umanjuje značaj zapadnih optužbi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako su procjene da Rusija neće stati na Ukrajini “apsurdne”.

“Ruska Federacija je postala problem za svjetski poredak, za demokraciju. Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svijetom. Ovo nije rat s Ukrajinom”, zaključio je Vlad.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)