SUD BIH/Sljedeći tjedan počinje suđenje Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Ališpago se tereti se da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika HVO počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine

Ališpago, bivši komandant Posebnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), tereti se da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage razdvojen je zbog zdravstvenog stanja 2014. u odnosu na ostale optužene u predmetu koji je pravosnažno okončan 2017. godine.

Dan kasnije, u srijedu 7. veljače, planiran je početak suđenja Zijadu Kadriću, Hajrudinu Haliloviću, Asimu Hamziću, Amiru Murtiću, Miralemu Čengiću i Samiru Selimoviću, optuženima za zločine nad srpskim civilima počinjenim od svibnja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru, koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić” u Visokom.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Općinskog stožera Teritorijalne obrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH i Stanice javne sigurnosti.

U ponedjeljak, 5. veljače, bit će saslušan prvi svjedok Tužiiteljstva BiH na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, optuženima za zločine na području Bijeljine u rujnu 1992. godine.

Sljedeći tjedan nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN BiH.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)