ORBAN: Ako EU provede svoj plan, Mađarska će pretrpjeti armagedon

Vrijeme:1 min, 30 sec

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi kako ga Bruxelles ucjenjuje da odobri pomoć od 50 milijardi eura za Ukrajinu, čemu se mađarski euroskeptični premijer žestoko usprotivio. Prošlog vikenda objavljeno je da su u dokumentu neimenovanog dužnosnika Vijeća EU navedene mjere usmjerene na mađarsko gospodarstvo koje će biti implementirane ako Orban ne odobri paket pomoći Ukrajini.

O paketu pomoći će se raspravljati na summitu čelnika EU kasnije ovog tjedna. U jučer objavljenom intervjuu za francuski tjednik Le Point Orban je rekao da je plan “poput ucjenjivačkog priručnika” koji bi Mađarsku stavio pod “veliku financijsku blokadu”.

“Tada bi Mađarska pretrpjela Armagedon”, poručio je mađarski premijer, prenosi Politico. Naveo je kako “ne sumnja” da je dokument, o kojem piše Financial Times, autentičan.

“Poznavajući Bruxelles, oni su za to sposobni”, napomenuo je. Orban se uključio u napete pregovore kako bi izvukao ustupke od ostatka bloka u zamjenu za podršku paketu pomoći Ukrajini. On je bio jedini europski čelnik koji je odbio podržati paket pomoći na summitu u prosincu.

Predloženi financijski paket izvukao bi novac iz proračuna Europske unije, što znači da zahtijeva jednoglasno odobrenje čelnika EU, uključujući Mađarsku. Mađarska je od tada ponudila da se financiranje podijeli u godišnje tranše, što bi Budimpešti zapravo dalo priliku da blokira slanje pomoći Ukrajini svake godine.

Orbanova taktika čvrste ruke razdražuje dužnosnike iz Bruxellesa, koji bi mogli razmisliti o lišavanju mađarskog čelnika njegovih prava glasa. Ipak, mađarski čelnik ne odustaje. “Ništa se nije promijenilo” u stajalištu Mađarske o toj temi, naglasio je Orban, koji je sve više izoliran među čelnicima EU zbog svog protivljenja potpori Ukrajini.

“Mađarska se kao suverena država protivi ovoj promjeni proračuna. Pokušavaju nas uvjeriti, zatim vrše pritisak pa nas ucjenjuju, kako bi nas natjerali da im se pridružimo. Jako je teško ostati sam u ovoj obitelji”, zaključio je.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo