Stoltenberg odbacio bojazan da bi Trumpov reizbor oslabio NATO

Vrijeme:1 min, 9 sec

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u srijedu je odbacio bojazan da bi reizbor bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oslabio obrambeni savez u trenutku osiguravanja čvrste podrške Ukrajini.  

Stoltenberg je rekao da ni jednu sekundu ne vjeruje da bi predsjedništvo Donalda Trumpa ugrozilo američko članstvo u NATO savezu.

“Vjerujem da će SAD nastaviti biti čvrst saveznik NATO-a, bez obzira na ishod američkih izbora jer je to u američkom interesu”, rekao je u intervjuu koji je dao CNN-u.

Republikanac Trump, žestok kritičar NATO-a u svojim predsjedničkim danima, prijetio je da će povući zemlju iz saveza. Srezao je sredstva za obranu NATO-a i opetovano se žalio da SAD plaća više nego što bi trebao.

“Radio sam s njim četiri godine i pomno ga slušao, a glavna je kritika bila upućena tome da NATO saveznici premalo izdvajaju”, rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik rekao je da je u međuvremenu više članica povećalo svoj vojni doprinos.

“Tako da je američka poruka da europski saveznici trebaju više doprinositi primljena na znanje i oni se zaista kreću u tom smjeru”, rekao je.

Trump je nastavio kritizirati savez, rekavši za vikend u kampanji za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD u slučaju napada.

Sporazum NATO-a sadrži odredbu koja jamči uzajamnu obranu zemalja članica u slučaju napada na jednu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo