Masovni prosvjedi poljoprivrednika u Europi, traktori stigli i u Bruxelles

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

Diljem Francuske i Belgije – poljoprivrednici su postavili desetke blokada na cestama kako bi prisilili vlasti da ublaže stroge ekološke propise i zaštite ih od daljnjeg rasta troškova i jeftinog uvoza. Prosvjedi su se, nakon Njemačke i Francuske – raširili po cijeloj Europi.

Španjolski poljoprivrednici rekli su da će im se pridružiti, a tisuću talijanskih planira sudjelovati na sutrašnjem prosvjedu u Bruxellesu – kako bi izvršili pritisak na čelnike Europske unije koji se ondje sastaju.

‘Kraj poljoprivrede, kraj civilizacije’

Poljoprivrednici se tuže da nisu dovoljno plaćeni i da ih guše porezi i ekološki porezi te nepoštena konkurencija iz inozemstva.

Prosvjedi diljem Europe održavaju se uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojima jača potpora za krajnju desnicu, koja sve bolje stoji među poljoprivrednicima. Traktorima su poljoprivrednici stigli u Bruxelles, gdje se sutra na summitu okupljaju europski čelnici. Uz pomoć Ukrajini i proračun bloka, na dnevnom će im redu biti i prosvjedi poljoprivrednika.

Više od tisuću poljoprivrednika sudjelovat će na prosvjedu u četvrtak ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu, priopćio je poljoprivredni lobi Coldiretti. Ako ovako nastavimo, kraj poljoprivrede značit će kraj civilizacije, rekao je 28-godišnji belgijski poljoprivrednik Adelin Desmecht, tužeći se na previše zakonskih propisa i preopsežnu dokumentaciju.

U Belgiji prosvjednici su blokirali pristupne ceste prema kontejnerskoj luci Zeebrugge. U blokadi je sudjelovalo više od stotinu traktora. Blokirana je bila i važna autocesta.

Sporno odmaranje zemljišta i ugovor s Mecosurom

Europski povjerenici u srijedu su predložili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i veću fleksibilnost u pravilima za odmaranje zemljišta. Uvoz iz Ukrajine, kojoj je EU ukinuo kvote i carine nakon ruske invazije u veljači 2022., i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj), izazvali su nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nepoštene konkurencije za šećer, žito i meso.

Europski poljoprivrednici moraju ispuniti određene uvjete, uključujući odmaranje 4 posto zemljišta kako bi se priroda obnovila, premda već postoji privremeno izuzeće zbog rata u Ukrajini i prehrambene sigurnosti. Dogovor o odmaranju zemljišta mogao bi se postići, no Europska komisija i dalje želi sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s južnoameričkim blokom.

Francuska, najveći poljoprivredni proizvođač u Europskoj uniji, uz još 22 zemlje traži odgodu uvođenja propisa o površinama koje moraju ostati neobrađene prema novim pravilima o bioraznolikosti.

U Francuskoj dugi redovi traktora približili su se Parizu i veletržnici Rungis 

Francuski ministar financija Bruno Le Maire ponovio je u srijedu da Pariz ne želi potpisati sporazum u sadašnjem obliku jer ne postoje jamstva da će uvezeni proizvodi poštovati europska pravila. Le Maire je također u intervjuu za francuski radio CNews/Europe 1 rekao da će pojačati kontrole velikih francuskih i europskih maloprodajnih lanaca kako bi se osiguralo da pošteno plaćaju francuske poljoprivrednike.  Ministarstvo poljoprivredne najavilo je 230 milijuna eura dodatne pomoći francuskim proizvođačima vina koje pritišće pad potražnje.

U Francuskoj dugi redovi traktora približili su se Parizu i veletržnici Rungis na kojoj se prodaju domaći i uvozni proizvodi, što je crvena linija za vladu koja do sada nije intervenirala kako bi uklonila blokade. Podignuto je stotinjak blokada, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, upozorivši prosvjednike da ne blokiraju zračne luke, Rungis i glavni grad. Televizijska postaja BFM TV prikazala je snimku okršaja kod rijeke Loire gdje je policija zaustavila traktore koji su željeli otići u Pariz.

– Već nam 10 godina zadaju udarce. Dosta je. Dosta nam je pravila o radnoj snazi, pravila o okolišu – dosta nam je pravila o svemu, poručio je Emilien, jedan od prosvjednika.

– Šteti nam potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Čileom, Novim Zelandom i Mercosurom. Oni ne proizvode prema pravilima koja mi moramo poštovati, a preplavljuju naša tržišta proizvodima koji ne moraju biti iste kvalitete. Naša je proizvodnja skupa pa smo na gubitku, zbog uvoza proizvode moramo prodavati po veoma niskoj cijeni, dodaje Nicolas Abbeloos, poljoprivrednik iz Gerpinnesa.

Komisija danas nudi fleksibilnost

Europska komisija danas predlaže veću fleksibilnost u pravilima za odmaranje zemljišta i mjere za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

– Uvodi se novi zaštitni mehanizam koji osigurava brze korekcije kad se utvrde negativni učinci na tržište jedne ili nekoliko članica. Za osjetljive proizvode, poput šećera, mesa peradi i jaja, zadržava se razina uvoza iz proteklog dvogodišnjeg razdoblja, ne dopušta se povećanje, najavio je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

 

vijesti.hrt.hr/hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)