SOKOL UPOZORAVA/Sve dok se bošnjačkim glasovima može izabrati lažni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu, neće biti normalnog suživota Hrvata i Bošnjaka

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom u ožujku, za BiH bi mogla biti prilika koja se dugo neće ponoviti. Mogu li vlasti u BiH isporučiti potreban set reformi u predstojećem razdoblju te hoće li se realizirati dogovor koalicijskih partnera oko krupnih pitanja poput Ustavnog suda BiH i Izbornog zakona?

“Republika Hrvatska bit će i dalje najveći zagovaratelj europskog puta BiH, a na vlastima u BiH je da bez fige u džepu u predstojećem razdoblju postignu dogovor i provedu potrebne reforme”, ističe zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol za RTV Herceg Bosne.

“Reforme je moguće provesti u potrebnom roku, no, puno puta smo se uvjerili u BiH da kada pomislimo da je dogovor blizu, to već za par dana ne vrijedi”, podsjeća novinar Jurica Gudelj.

Stranke “Trojke” su u državnoj koaliciji vjerojatno pod najvećim pritiskom, zbog toga bi eventualni dogovor s hrvatskim predstavnicima oko izmjena Izbornog zakona po pitanju izbora člana Predsjedništva BiH za njih bio krupan zalogaj. Ipak, ovo pitanje je za Hrvate pitanje vjerodostojnosti cijele koalicije.

– Dok je netko poput Komšića nelegitimni predstavnik Hrvata u Predsjedništvu, dok postoji ta praznina koja omogućuje da se bošnjačkim glasovima izabere lažni hrvatski predstavnik dotle neće biti moguće govoriti o nekom normalnom suživotu Hrvata i Bošnjaka, smatra Sokol.

Eventualno zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom u ožujku, za BiH bi bio velik vjetar u leđa. Međutim, tek tada bi pravi posao započeo jer nitko sa sigurnošću ne može reći kada bi BiH mogla uistinu postati i članica Unije.

Vremena nema puno, a s obzirom da u su u ovoj godini izbori za Europski parlament, ali i lokalni izbori u BiH, do kraja ovog i idućeg mjeseca vlasti u BiH moraju učiniti krajnje napore u provedbi reformi. Inače bez toga ne treba niti očekivati otvaranje pregovora s Europskom unijom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)