‘Naoružavanje’ eura je opasno, pobjednik bi mogao biti kineski renminbi

Vrijeme:2 min, 18 sec

Talijanski guverner Fabio Panetta uoči odluke o mogućoj zapljeni ruske imovine. Talijanski guverner Fabio Panetta poručio je da bi ‘naoružavanje’ eura moglo naštetiti njegovoj privlačnosti i dati vjetra u leđa konkurentskim valutama, poput kineskog renminbija.

Njegove opaske, izrečene u Rigi povodom desete obljetnice uvođenja eura u Latviji, aludirajući na rasprave o zapljeni zamrznute ruske imovine.

Panetta, koji je na toj dužnosti od početka studenog, rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu “oštar podsjetnik” na strateške koristi za Europu od eura kao globalne valute.

Bojazan u Frankfurtu

ECB brine da bi se druge središnje banke mogle povući iz imovine u eurima zbog straha da bi njihova imovina također mogla biti zamrznuta ili zaplijenjena.

Pojava alternativa

“Ta moć mora se koristiti mudro. Međunarodni odnosi dio su ‘igre koja se ponavlja’: naoružavanje valute neizbježno smanjuje njezinu privlačnost i potiče pojavu alternativa”, rekao je.

Panetta nije izričito spomenuo planove da se Ukrajini preusmjeri 210 milijardi eura zamrznutih u europskim institucijama od uvođenja sankcija Rusiji 2022. No, dužnosnici su rekli da su njegovi komentari dani upravo s tim na umu, piše Financial Times.

Panetta je rekao da je povećana uporaba renminbija za financiranje trgovine između Kine i Rusije “poučna u tom smislu” jer je Peking promicao njegovu upotrebu u zemljama koje su pod sankcijama imale teškoća s plaćanjem robe u dolarima i eurima.

Udio kineske trgovine financiran u renminbiju udvostručio se u tri godine, što mu je pomoglo da prestigne euro kao drugu najkorišteniju valutu u svjetskoj trgovini.

Većina ruske imovine ‘zapela’ je u Belgiji gdje središnji depozitorij vrijednosnica Euroclear drži oko 191 milijardu eura. Italija je zamrznula relativno malo sredstava ruske središnje banke.

Bruxelles radi na planovima da zaplijeni izvanrednu dobit koju Euroclear ostvaruje na toj imovini i da je proslijedi Ukrajini, a očekuje se da će članice početkom sljedećeg tjedna odobriti nova pravila koja bi učinila obveznim izdvajanje tih profita, ali da ih ipak neće zaplijeniti za dobrobit Kijeva.

Pritisak SAD-a

SAD drži oko pet milijardi dolara imovine ruske središnje banke i vrši pritisak na druge zemlje G7 i same zaplijene imovinu. Prema tom planu skeptično je nekoliko članica Unije, uključujući Italiju, Njemačku i Francusku.

One upozoravaju na implikacije zapljene imovine jedne suverene države jer ona, kao takva prema međunarodnom pravu, ima imunitet. Neki dužnosnici su skeptični i oko diranja ‘samo u profit’ od zamrznute imovine.

Europska središnja banka također je upozorila na rizike takvih poteza za stabilnost eura. Bojazan je da bi se druge središnje banke (ili vlade) mogle povući iz imovine u eurima zbog straha da bi njihova imovina jednako tako mogla biti zamrznuta ili zaplijenjena.

Panetta je rekao da je status rezervne svjetske valute omogućilo eurozoni jeftinije zaduživanje, procjenjujući da bi uštedu na oko pola postotnog boda kamata, odnosno 0,5 posto BDP-a.

 

poslovni.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)