Hrvoje Hitrec/Glede hrvatskoga jezika, godina je dobro počela

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Slijedi uvođenje Zakona u život

U svezi s donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku za izjavu smo zamolili i člana Upravnoga odbora HKV-a i kolumnista Portala HKV-a, književnika Hrvoja Hitreca, koji se u svojim tekstovima i uopće u javnosti već dugi niz godina zalaže za taj zakon. H. Hitrec skupstinaEvo što nam je odgovorio:

„Glede hrvatskoga jezika, godina je dobro počela. Napokon je Hrvatska dobila zakon o jeziku hrvatskoga naroda, podugo nakon što je većina europskih zemalja sličan zakon o svojim jezicima odavno donijela. Glasovanje u Hrvatskom saboru bilo je predvidljivo, premda veseli činjenica da je od nazočnih zastupnika samo sedamnaest njih bilo protiv, vjerojatno zastupnika onih hrvatskih građana koji nisu proučili tekst Zakona ili su a priori protiv činjenice da je hrvatski jezik poseban, a ne (niska) grana nekoga superjezika, ili pak ponavljaju kao papige – kao da mi to ne znamo – da je jezik živi organizam, pa bi mu zakon mogao naštetiti u razvoju, jerbo je još u adolescentnoj fazi.

Veseli također i zadnji, naknadni potez Vlade da novo Vijeće ne smjesti u Institut za jezik i jezikoslovlje ili kako se već zove, budući da rečeni Institut ima putra na glavi i nije vjerodostojan.

Ono što sada slijedi bit će intrigantno – uvođenje Zakona u život, gdje će trabanti onih sedamnaest protivnih zastupnika, smještenih u medijima, učiniti sve što mogu da Zakon ostane mrtvim slovom na papiru.“

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)