BiH u utrci za novac iz 8 programa EU-a “teških” 1,3 mlrd. eura

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Teritorijalna suradnja BiH s državama okruženja kroz projekte koje financira ili sufinancira Europska unija pokazala se kao iznimno učinkovit način za poboljšanje kvalitete života, konkurentnost poduzetništva te usluga u brojnim lokalnim zajednicama, ali i zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa, a prema svemu sudeći, u razdoblju koje je pred nama otvaraju se i veće mogućnosti uslijed dostupnosti značajnijih financijskih sredstava.

Direkcija za europske integracije BiH potvrdila je kako BiH u proračunskom razdoblju do 2027. sudjeluje u osam programa, i to tri transnacionalna, tri prekogranična i dva međuregionalna programa teritorijalne suradnje.

Večernji list imao je uvid u proračune te namjene svakog od njih, pri čemu se ukupna vrijednost svih onih u kojima sudjeluje BiH približava iznosu od 1,3 milijarde eura, točnije milijardu i 297,9 milijuna, no pritom treba uzeti u obzir da oni financijski vrjedniji, poput Interreg Europe, uključuju sudjelovanje većeg broja država, u konkretnim primjeru 29, što znači da je potrebno uložiti mnogo više energije u pripremu i pisanje programa koji će se izboriti svojom konkurentnošću.

Održivi razvoj

Kada govorimo o programima transnacionalne suradnje, financijski najvrjedniji je Interreg Euro-MED program, koji ima proračun od 294 milijuna eura uz sudjelovanje 14 država. Opći cilj programa u svojoj srži ima suradnju utemeljenu na regionalnom, transnacionalnom i europskom pristupu. Glavni cilj programa je pak doprinos tranziciji prema društvu koje je održivo i klimatski neutralno, a taj cilj je borba protiv utjecaja globalnih promjena na mediteranske resurse uz istodobno osiguravanje održivog razvoja i dobrobiti građana.

Interreg IPA Adrion program transnacionalne suradnje vrijedan je 160,8 milijuna eura, pri čemu u programu sudjeluje 10 zemalja. Opći cilj programa je djelovati kao pokretač politike i inovator upravljanja, potičući europsku integraciju među partnerskim državama, koristeći prednosti njihovih bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa. Interreg transnacionalni program za dunavsku regiju ima proračun od 215 milijuna eura, a u njemu sudjeluje 14 država. Opći cilj programa je stvaranje bolje institucionalne platforme i okruženja za transnacionalnu suradnju u cilju teritorijalne, ekonomske i društvene integracije. Kada govorimo o suradnji zemalja u okruženju, financijski je najvrjedniji program Interreg VI – A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora (138,45 milijuna eura grantova i sufinanciranja), a ima tri skupine strateških ciljeva definirane kroz pametniju Europu (pametne investicije u istraživanje, razvoj i konkurentno poduzetništvo), zeleniju Europu (zelene investicije u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima) te socijalniju Europu (javno zdravstvo, održivi i inkluzivni turizam i kultura).

Drugi po vrijednosti je program prekogranične suradnje Srbija – BiH 2021. – 2027. uz proračun od 16,22 milijuna eura (grantovi i sufinanciranje), a njime se vrši podrška u pogledu poboljšanih mogućnosti za zapošljavanje i socijalna prava (investiranje u mlade, obrazovanje i razvoj vještina), kao i boljeg poslovnog okruženja i konkurentnosti (poticanje razvoja turizma, zaštita prirodnog i kulturnog nasljeđa). Program prekogranične suradnje BiH – Crna Gora 2021. – 2027. u vrijednosti od 9,73 milijuna eura (grantovi i sufinanciranje) za cilj ima zeleniju i poboljšanu učinkovitost resursa (zaštita okoliša, promocija prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena, upravljanje i prevencija rizika), kao i bolje poslovno okruženje te konkurentnost (poticanje razvoja turizma, zaštita kulturnog i prirodnog nasljeđa).

Dva preostala programa uključuju veći broj zemalja – Interreg Europe njih 29 uz proračun od 379 milijuna eura te URBACT s 28 zemalja koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) s proračunom od 79,7 mil. eura i iz Instrumenta pretpristupne pomoći s proračunom od 5 mil. eura za razdoblje 2021. – 2027.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)