Poznati splitski liječnik koji voli politiku napunio dvoranu na promociji knjige/”Neka na Udbini bude naš Yad Vashem!”

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Priručnik za hrvatsku politiku Matka Marušića

U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu ovog četvrtka je održano predstavljanje knjige Prirucnik“Priručnik za hrvatsku politiku” umirovljenog profesora medicinskog fakulteta Matka Marušića, piše Slobodna Dalmacija.

Najzaslužniji, pored autora, za ovaj događaj je organizator Hrvatska udruga Benedikt i nakladnik Medicinska naklada. U brojnoj publici bili su župan Blaženko Boban i autorovi kolege profesori. Nakon kratkog predstavljanja njegovog dosadašnjeg rada riječ je uzeo Marušić:

Zašto sam napisao knjigu? Zato što imam vremena, zato što volim pisati i na kraju zato što volim politiku. Većina ljudi na ulici s kojima se susrećemo reći će da ne vole politiku, ali svi razgovori se vode o politici. Zato mislim da je bilo potrebno napisati knjigu o hrvatskoj politici. Ako bih je trebao sažeti u jednoj rečenici onda bi ona glasila: hrvatska politika je u sjeni povijesti.

Dva fenomena

Naglasivši da je u knjizi pisao i o starijim razdobljima hrvatske povijesti svoje izlaganje je ograničio na modernu povijest koja je, po njemu, svediva na dva fenomena.

Sve se u novijoj hrvatskoj povijesti odnosi na dvije sage: NDH i komunizam. Što se tiče NDH – hrvatska istina se mora proširiti. Jako sam ljut na hrvatske povjesničare koji ne pišu na engleskom u relevantnim svjetskim časopisima. Za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata srpska propaganda je širila laži o našem narodu manipulirajući brojkama pobijenih Srba i time stvorila crnu legendu o Hrvatima.

Što se tiče komunizma, žao mi je gospodo ljevičari, ali sve je bila laž. No, danas se komunizam, kako je predvidio još šezdesetih godina prošlog stoljeća njemački filozof Herbert Marcuse, u potpunosti oporavio jer više ne cilja na radnike nego koristi razne manjine. Današnji komunizam je woke ideologija. Tu riječ treba zapamtiti jer je ona danas dominantna, po njoj više nisu važne činjenice nego uvjerenja.

Prednosti i slabosti

Marušić je potom nabrojio prednosti i slabosti hrvatske politike što je dio njegove SWOT analize o kojoj detaljnije piše u knjizi.

– Hrvatske prednosti su pripadnost zapadnoj civilizaciji, domoljublje, vjera i geopolitički položaj. Slabosti su mentalitet socijalističkog nerada i slaba radna etika, korupcija, spor oporavak visokog školstva i krhko gospodarstvo. Prigode su očuvani okoliš, koji treba dalje gajiti, Europska unija, NATO i međunarodni ugled i suradnja. Zadnjih trideset godina imamo više ugleda nego ikada prije jer smo po prvi puta subjekt u međunarodnim odnosima. Treba biti pošten i priznati da dio zasluga pripada i premijeru Andreju Plenkoviću, a to govorim kao netko tko je izašao iz HDZ-a.

Kraj svog izlaganja je iskoristio kao svojevrsni pledoaje za svehrvatsko pomirenje:

– Potrebno nam je pomirenje. Ja prvi imam prijatelje ljevičare, i neka su ljevičari, ne trebamo se zbog toga mrziti. Ali, za to pomirenje nam je potrebna istina.

Moja ideja, koja nije originalno moja, je da se na Udbini napravi hrvatski Yad Vashem koji će imati važnu funkciju u svehrvatskoj pomirbi jer je simbol stradanja hrvatskog naroda kroz njegovu dugu i bogatu povijest. Pomiješajmo svoje suze i počnimo novi život!

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)