MILANOVIĆ OŠTRO/SAD nameću uvjete za Južnu plinsku interkonekciju kao “kolonijalni teroristi”, a Čoviću prijete sankcijama

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je danas da plinovod Južna plinska interkonekcija koji bi povezao Hrvatsku i BiH nikome nije sporan, ali ne pod uvjetima koje nameću Amerikanci poput “kolonijalnih terorista“.

„Je li itko rekao da ne želi taj plin? Da želi da budu samo opskrbljivani plinom iz Rusije – pa to nitko ne želi, svatko želi izbor, i jedno i drugo i treće, a ne pod uvjetima koje namećete kao kolonijalni teroristi i maltretatori“, kazao je Milanović novinarima u Zagrebu, prenosi agencija Hina.

Dodao je da se predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH Dragana Čovića „uredno u režiji Sarajeva, uz šutnju Zrinjevca i Banskih dvora proglašava još malo i Putinovim čovjekom“ te da mu se prijeti sankcijama.

Hrvatski je predsjednik napomenuo da je Čović kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu nadstranačke organizacije Hrvata u BiH te da ima legitimitet.

„Kako bi mi trebali reciprocirati? Tako da ne primamo američku veleposlanicu koja mi je jučer predala vjerodajnice u Zagreb, je li to način?“, poručio je Milanović.

Predsjednik RH je komentirao i posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sarajevu s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom.

Plenković je kazao kako je svrha tog posjeta bila utjecati na bosanskohercegovačke političke čelnike da donesu reforme potrebne za odluku Europskog vijeća o otvaranju pretpristupnih pregovora s BiH.

Milanović je odbacio značaj tog posjeta, istaknuvši kako je Von Der Leyen predsjednica Komisije na odlasku, odnosno na kraju mandata, dok je Rutte izgubio izbore te kao premijer na odlasku „ide okolo i lobira za sebe za mjesto glavnog tajnika NATO-a“.

„Zato je on bio u Sarajevu da bude važan i da par lekcija da Srbima i Hrvatima i Bošnjacima kao kolonijalnom sitnežu“, kazao je Milanović.

Dodao je i da ne stoji Plenkovićeva teza da je dodatno osvijestio kod Ruttea i Von der Leyen problem nelegitimnosti Željka Komšića time što nije sudjelovao na sastanku u Predsjedništvu BiH.

„Ona se pojavila kod Komšića, kao i Mark Rutte. (…) Nisu ga slušali, nisu ga zarezivali ni za pet posto“, poručio je Milanović.

Umjesto toga, smatra Milanović, Plenković je trebao reagirati na američko uplitanje u pregovore o izbornom zakonu.

Milanović je ranije ovoga tjedna poručio priopćenjem kako se izjave veleposlanstva SAD-a u Sarajevu o vezanju izmjena Ustava BiH s izmjenama izbornog zakona „mogu tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH“.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)