Rusija: Razgovori u Davosu o miru u Ukrajini bez nas bespredmetni

Vrijeme:54 sec

Kremlj je u ponedjeljak poručio da razgovori u Davosu o ukrajinskim mirovnim prijedlozima neće postići ništa jer Rusija nije dio tih rasprava. Američki državni tajnik Antony Blinken, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ključni čelnici s Bliskog Istoka ovaj će tjedan sudjelovati na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu koji se otvara u ponedjeljak, a naglasak će biti stavljen na razgovore o ratovima u Ukrajini i Pojasu Gaze.

„To je samo razgovor radi razgovora”, komentirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najave da će se u Davosu razgovarati o Ukrajini.

„Taj proces ne može biti usmjeren prema postizanju bilo kakvog rezultata iz očitog razloga – mi ne sudjelujemo. Bez našeg sudjelovanja svaka je rasprava lišena bilo kakvih izgleda za rezultatima”.

Ukrajina ističe da neće stati dok svaki ruski vojnik ne napusti njezin teritorij, a predsjednik Volodimir Zelenskij odlučio je da su svi razgovori s Rusijom nezakoniti.

Moskva danas kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija te odbacuje Zelenskijev prijedlog od deset točaka.

Ukrajinski predsjednik između ostalog poziva na povlačenje ruskih vojnika, zaustavljanje sukoba i vraćanje starih granica s Rusijom.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)