MEDVEDEV/Rusija će smatrati svaki britanski vojni razmještaj u Ukrajini objavom rata

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Visoki saveznik predsjednika Vladimira Putina upozorio je danas da će Moskva svaki potez Britanije da rasporedi vojni kontingent u Ukrajini smatrati objavom rata Rusiji.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, dao je te komentare kao odgovor na posjetu britanskog premijera Rishija Sunaka Kijevu kako bi najavio povećanje vojnog financiranja za pomoć Ukrajini u kupovini novih vojnih dronova.

– Nadam se da naši vječni neprijatelji – arogantni Britanci – razumiju da bi slanje službenog vojnog kontingenta u Ukrajinu bila objava rata našoj zemlji – napisao je Medvedev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Medvedev, za čije česte i oštre javne izjave diplomate kažu da ukazuju na ratoborno razmišljanje u vrhu Kremlja, također je upitao kako bi se zapadna javnost osjećala da se Sunakovo izaslanstvo nađe na udaru kasetnog streljiva u središtu Kijeva, što se, kako je rekao, nedavno dogodilo ruskim civilima u gradu Belgorodu.

Belgorod, na jugu Rusije, nalazi se u blizini granice s Ukrajinom, i posljednjih mjeseci je bio na meti ukrajinskih raketa i dronova.

U incidentu 30. prosinca, koji je spomenuo Medvedev, Rusija je priopćila da je najmanje 20 ljudi ubijeno, uključujući dvoje djece, a 111 ranjeno u, kako je nazvala, “neselektivnom” ukrajinskom udaru kasetnih bombi.

Ukrajinski informativni list RBC-Ukrajina citira neimenovane izvore koji su rekli da su ukrajinske snage usmjerile vatru na vojne ciljeve u Belgorodu kao odgovor na masovno rusko bombardiranje ukrajinskih gradova prethodnog dana.

Medvedev se predstavio kao liberalni modernizator kada je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine, ali se sada predstavlja kao jedan od najžešćih antizapadnih jastrebova Kremlja, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)