Počeo žestok napad SAD i Britanije na Hute u Jemenu

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija počele su izvoditi napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika Reutersu.

Ovo je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran otkako je počela ciljati međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine.

Associated Press također izvještava da su američka i britanska vojska počele bombardirati lokacije koje koriste Hutiji u Jemenu, u masovnom udaru odmazde.

Američki dužnosnik rekao je za Reuters da su napade izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica.

Dužnosnik Hutija, koje podržava Iran, kaže da se odvijaju “neprijateljski napadi” na Sanu, prenosi Reuters. Svjedok u jemenskoj Sani također je rekao Reutersu da su se čule tri eksplozije. Udari su zabilježeni i u luci Hudaydah, Hutijskom uporištu u Crvenom moru.

Ovo potvrđuje i jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani. Na mreži X napisao je: “Zračni udari na položaje Hutija u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah, rekli su mi lokalni stanovnici.”

Jemenski Huti, militanti koje podržava Iran, pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak prosvjeda protiv izraelskog rata u Gazi. Različite brodske linije obustavile su plovidbu Crvenim morem i umjesto toga krenule na duže putovanje oko Afrike.

Američka vojska priopćila je da su Huti ranije u četvrtak izveli svoj 27. napad na brodove od 19. studenoga, ispalivši protubrodsku balističku raketu na međunarodne plovne putove u Adenskom zaljevu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)