MILANOVIĆ U SPLITU/Sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je u Splitu sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Nakon ceremonije dao je izjavu za medije. Na novinarski upit govorio je i o stanju u BiH.

“To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas”, rekao je Milanović. “Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I što se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su.

To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dva tjedna kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS-a da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH.

Mi smo tražili da se uključimo u tu Altea misiju jer smo članica NATO-a. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davati svoje ljude u Afganistan…”, rekao je Milanović.

“Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca, ovog trenutnog ministra vanjskih poslova”, rekao je Milanović.

“Mi smo zemlja, imamo svoj ponos i interese”, dodao je. “Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu što hoće. A što Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bismo mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je u redu”, rekao je Milanović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)