Putin dao državljanstvo Srbinu osumnjičenom za ratne zločine u BiH i hrvatskoj liječnici

Vrijeme:1 min, 22 sec

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o dodjeli ruskog državljanstva Ratku Samcu koji je optužen za ratne zločine 1990-ih i čije je izručenje tražila BiH, ali i hrvatskoj liječnici Mireli Jakupanec. Ime bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (RS) zauzima 29. poziciju na listi 44 strana državljanina kojima je Putin danas objavljenim ukazom dao državljanstvo, piše Radio Slobodna Europa.

Rusija je 2016. godine odbila zahtjev Ministarstva pravde BiH da izruči Samca, koji je optužen za trostruko ubojstvo civila u Banjoj Luci 1993. godine i ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Ključu. Prema pisanju nekih ruskih medija, Samac u Rusiji živi od 1999.

Sputnik je pisao kako je Samac otišao na liječenje u Kurgan na južnom Uralu 1999. godine, gdje je 2016. uhićen na temelju zahtjeva BiH. Tadašnja državna pravobraniteljica za ljudska prava Ella Pamfilova zatražila je od tužitelja da provedu istragu o zahtjevu za izručenje.

Nakon toga, o slučaju se više nije pisalo. Sputnik je 2016. tvrdio kako je Samac po dolasku u Rusiju prvo dobio dozvolu za privremeni boravak u Rusiji i da mu je rujnu 2015. boravak bio produžen do 2020. godine.

“Imamo informaciju da se Ratko Samac trenutno nalazi u Rusiji”, izjavila je 2016. tadašnja glavna tajnica Kantonalnog suda u Bihaću Jelena Miljević, dodajući da je za njim raspisana crvena tjeralica Interpola.

Na popisu stranaca kojima je Putin odobrio državljanstvo nalazi se i hrvatska liječnica Mirela Jakupanec, koja je podržala rusku okupaciju ukrajinske regije Donjeck i tamo živi. Dodatno, državljanstvo su dobili američki profesionalni boksač Kevin Johnson, koji je blizak Kremlju, te kanadski hokejaš Brendan Leipsic, koji igra za klub SKA iz St. Petersburga.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)