Izrael/Završili s onesposobljavanjem Hamasove zapovjedne strukture u pojasu Gaze

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Izraelske snage dovršile su demontiranje Hamasovog “vojnog okvira” u sjevernoj Gazi, a ukupno su ubile oko 8000 militanata u tom području, rekao je u subotu glasnogovornik izraelske vojske, dok je istoga dana u izraelskom zračnom napadu, prema palestinskim dužnosnicima, poginulo sedmero Palestinaca.

Istodobno, raste napetost i na izraelsko-libanonskoj granici, gdje je izraelska vojska u visokom stupnju pripravnosti nakon ubojstva zamjenika vođe Hamasa Saleha al-Arurija. Militanti Hezbolaha iz Libanona su ispalili više od 60 raketa na sjever Izraela.

Šef europske diplomacije Josep Borrell u Bejrutu se sastao s libanonskim premijerom Najibom Mikatijem.

Od početka rata Izrael je ubio više od 22 tisuće ljudi, uglavnom civila, objavila je Hamasova vlast u pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je jučer da rat Izraela i Hamasa neće stati dok Izrael ne ostvari svoje ciljeve.

– Prije tri mjeseca Hamas je nad nama počinio strašan masakr. Vlada koju vodim uputila je vojsku i pokrenula rat kako bi uništila Hamas, vratila taoce i osigurala da Gaza više ne bude prijetnja Izraelu. Rat se ne smije zaustaviti dok ne postignemo sve te ciljeve. Hamas nigdje neće biti pošteđen, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Palestinska enklava opustošena je u nemilosrdnim izraelskim bombardiranjima i kopnenoj ofenzivi.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je većina od gotovo 2 milijuna stanovnika Gaze raseljena, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na opasnost od gladi i širenja bolesti. Još prije objavili su da je u pojasu Gaze svakih deset minuta ubijeno jedno dijete.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)