SAD/Rusija napada Ukrajinu sjevernokorejskim projektilima

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Rusija je nedavno upotrijebila balističke projektile kratkog dometa (SRBM) iz Sjeverne Koreje za izvođenje višestrukih napada na Ukrajinu, priopćila je jučer Bijela kuća, pozivajući se na obavještajne podatke.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će Sjedinjene Države postaviti pitanje razvoja situacije pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kirby je sjevernokorejski transfer oružja Rusiji nazvao “značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom” i rekao da će Sjedinjene Države uvesti dodatne sankcije protiv onih koji omogućavaju poslove s oružjem.

I Moskva i Pjongjang zanijekali su sklapanje bilo kakvih poslova s oružjem, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Kirby: Sjeverna Koreja je nedavno Rusiji dostavila lansere balističkih projektila

Korištenje projektila izazvalo je osude Britanije, kao i Južne Koreje, koja je u studenom izvijestila da je Sjeverna Koreja Rusiji možda isporučila SRBM-ove kao dio većeg posla s oružjem koji također uključuje protutenkovske i protuzračne projektile, topničke i minobacačke granate te puške.

“Naše informacije pokazuju da je Demokratska Narodna Republika Koreja nedavno Rusiji dostavila lansere balističkih projektila i nekoliko balističkih projektila”, rekao je Kirby koristeći službeno ime Sjeverne Koreje.

Dana 30. prosinca, rekao je, “ruske snage lansirale su najmanje jednu od ovih sjevernokorejskih balističkih raketa u Ukrajinu”, dodajući da je izgleda pala na otvoreno polje. “Zatim je u utorak Rusija lansirala više sjevernokorejskih projektila kao dio šireg vala teških zračnih napada”, rekao je Kirby.

Washington je još procjenjivao učinak tih projektila.

“Projektili imaju domet od 900 km”

Rusija je nedavno pokrenula neke od svojih najintenzivnijih udara na Ukrajinu od početka rata prije gotovo dvije godine. Kijev je u utorak rekao da je Rusija od petka lansirala više od 300 jurišnih bespilotnih letjelica i projektila raznih vrsta na gradove diljem Ukrajine.

Premda Bijela kuća nije željela konkretno reći kakvu je vrstu projektila Pjongjang poslao Rusiji, Kirby je rekao da imaju domet od oko 900 km i objavio grafiku koja pokazuje rakete KN-23 i KN-24.

Takve su rakete novi SRBM-ovi na kruto gorivo koje je Sjeverna Koreja počela testirati 2019., rekao je Ankit Panda iz američke Zaklade Carnegie za međunarodni mir dodavši da je ovo “prva poznata borbena uporaba tih sjevernokorejskih projektila”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)