Islamska država preuzela odgovornost za napad u Iranu, pozvala na terorističke napade u Europi i Americi

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Islamska država preuzela je u četvrtak odgovornost za dvije eksplozije u kojima je ubijeno više od 80 ljudi, a ranjeni deseci na ceremoniji u Iranu u znak sjećanja na zapovjednika Kasema Solejmanija kojega su ubili Amerikanci u zračnom napadu 2020. godine.

Skupina je objavila priopćenje na Telegramu u kojemu se navodi da su dva njezina pripadnika “aktivirala svoje eksplozivne pojase” usred okupljanja otpadnika u blizini Solejmanijeva groba u Kermanu, piše AFP. Teroristička organizacija Islamska država pozvala je u četvrtak na globalne napade protiv Židova i kršćana kao odmazdu za izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze, objavila je dpa.

“O lavovi islama, lovite svoj plijen od Židova, kršćana i njihovih saveznika na ulicama i cestama Sjedinjenih Država, Europe i svijeta”, rekao je navodno glasnogovornik tvrdokorne džihadističke milicije Abu Hudhaifa al-Ansari u audio zapisu. “Radite na postizanju lakih ciljeva prije teških, civilni (ciljevi) prije vojnih i vjerski ciljevi kao što su sinagoge i crkve prije drugih, zato što to liječi srce i pokazuje znakove bitke, naš rat s njima je vjerski rat”, dodao je.

U 33-minutnom audio zapisu objavljenom na propagandnim portalima, sunitski ekstremist upozorio je palestinski islamistički pokret Hamas da ne surađuje sa šijitskim skupinama. Libanonska proiranska šijitska skupina Hezbolah smatra se saveznikom Hamasa, sunitske muslimanske frakcije.

Islamska država smatra šijitske muslimane hereticima. Islamska država zauzela je 2014. godine velike dijelove sjevernog Iraka. Tvrdokorni džihadisti ubrzo su proglasili kalifat, koji je uključivao i regije koje su kontrolirali u Siriji. Islamska država pretrpjela je proteklih godina značajne teritorijalne gubitke i vojne poraze od zapadnih sila u Siriji i susjednom Iraku.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)