ŠEF HMASA: Izrael je ubio jednog od naših vođa, ali naš pokret neće biti poražen

Vrijeme:1 min, 28 sec

Šef Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je ubojstvo Hamasova visokog dužnosnika Saleha al-Arurija u izraelskom napadu na Bejrut “teroristički čin”, kršenje libanonskog suvereniteta i daljnje širenje izraelskog neprijateljstva prema Palestincima.

Haniyeh je u televizijskom obraćanju izrazio žaljenje zbog smrti al-Arurija te još dva čelnika Brigada Al Kasam, Samira Findi Abu Amera i Azama Al-Akre Abu Amara, koji su također ubijeni večeras u izraelskom napadu bespilotnom letjelicom na predgrađe Dahiyeh južno od libanonskog glavnog grada Bejruta.

 

Ubijeni Aruri je bio visoki dužnosnik u Hamasovom politbirou, a bio je i jedan od osnivača njegovog vojnog krila, Brigada Al Kasam, koje su izvele smrtonosni napad na izraelskom teritoriju 7. listopada. SAD je prošle godine ponudio 5 milijuna dolara za informacije o njemu.

Libanonski premijer: Žele nas uvući u rat

Libanonski privremeni premijer Najib Mikati osudio je napad kao “novi izraelski zločin” i rekao da se radi o pokušaju uvlačenja Libanona u rat.

Vođa Hamasa potvrdio je večeras da njegov pokret “nikada neće biti poražen”, nakon smrti drugog najvažnijeg čovjeka pokreta Al-Arurija.

“Pokret čiji su vođe i osnivači pali kao mučenici za dostojanstvo našeg naroda i naše nacije nikada neće biti poražen”, rekao je Haniyeh u televizijskom obraćanju. “To je priča o otporu i pokretu koji nakon atentata na svoje vođe postaje još jači i odlučniji”, dodao je.

Poginulo šest osoba

Izraelska bespilotna letjelica udarila je večeras u ured Hamasa u Dahiyehu, pri čemu je poginulo ukupno šest osoba, izvijestila je libanonska državna novinska agencija. Sigurnosni izvori i liječnici nisu mogli odmah identificirati preostalo troje ubijenih.

Dahiyeh je uporište moćne oružane skupine Hezbolah, saveznika Hamasa. Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko libanonske južne granice od izbijanja neprijateljstava između Hamasa i izraelske vojske u listopadu.​

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)