KOŽUL ZA HMS: Za HDZ su izmjene Izbornog zakona nulti prioritet, ali takve koje će uvažiti i presudu Ustavnog suda

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Izmjene izbornog zakona su nulti prioritet HDZ BiH, ali takve izmjene koje će uvažiti, ne samo tehnička poboljšanja izbornog procesa kroz uvođenja novih tehnologija, već i presudu Ustavnog suda BiH o legitimnog predstavljanju konstitutivnih naroda, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul.

SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je danas usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a protiv koga su glasovali zastupnici HDZ BiH i SNSD-a u nije uvažio presudu Ustavnog suda BiH, napominje Kožul dodajući kako je predlagač pod krinkom tehničkih izmjena Izbornog zakona uveo i nekoliko članaka koji su “apsolutno neprihvatljivi, suspektni i koje bi trebalo dobro izanalizirati i vidjeti što nose”.

-Kroz 30-tak novih članova sadržanih u izmjenama Izbornog zakona se daju nove nadležnosti Središnjem Izbornom povjerenstvu, tako da tim izmjenama Središnje izborno povjerenstvo dobiva ovlasti koje mu ne bi trebale pripadati, skoro da u nekim dijelovima može aranžirati izborni proces, upozorava Kožul.

Pojašnjava kako se u jednom članku omogućava širenje izborne baze kroz diplomatsko-konzularna predstavništva.

– I to tako da ne znamo gdje to može odvesti, koji je to krug birača koji bi se uključio u biračke popise i gdje bi uopće ti ljudi glasovali, koji žive svugdje po svijetu, koji dobiju putovnicu BiH. Svojom diskrecijskom odlukom, prema ovim izmjenama, SIP odlučuje na koji način će ih staviti na birački popis i uključiti u izborni proces. Bilo je tu još niz stvari koji nisu čisto tehničko već i političko pitanje, naglašava sugovornik HMS-a.

Danas usvojene izmjene Izbornog zakona BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ne mogu, međutim, stupiti na snagu, dok ih ne prihvati i Dom naroda Parlamenta BiH u kojem HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD imaju većinu.

-Ja očekujem da će se u Domu naroda (Parlamenta BiH) te izmjene usmjeriti u pravom smjeru i da će se kroz redovitu proceduru doći do reforme Izbornog zakona na kojima već dugo insistiramo, uvjeren je Kožul.

Upitan kako komentira formiranje ad hoc koalicije oko SDA-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona u kojoj se našla oporba iz Republike Srpske ali i HDZ-ov koalicijski partner- Trojka, Kožul napominje kako oporba iz RS već dugo insistira i upozorava na neke nepravilnosti u izborima u Republici Srpskoj.

-Čudno mi je, međutim, da su prihvatili i ove neke članke, na što sam ja i u raspravi i izvan rasprave upozoravao za koje je teško sagledati što nose i biračima u Republici Srpskoj. A što se tiče naših partnera iz Federacije- Trojke- vi znate da se oni čim je malo osjetljivije pitanje ili iz političkog uvjerenja ili iz straha priklanjaju načinu na koji razmišlja SDA, kazao je Kožul.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)