U jednom od dosad najvećih raketnih napada na Ukrajinu poginula najmanje 31 osoba

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Rusija je u petak izvela jedan od najvećih raketnih napada na Ukrajinu, ispalivši 158 krstarećih raketa i bespilotnih letjelica, izvijestile su agencije. Poginula je najmanje 31 osoba, a oko 120 je rsnjenih. Projektili su pogodili stambene zgrade u Kijivu te na jugu i zapadu zemlje, a i rodilište na istoku, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Promatrači misle da je bila posrijedi osveta za ukrajinski napad na ruski desantni brod „Novočerkask“, izveden u krimskoj luci Feodosija u rano jutro 26. prosinca, koji je teško oštećen ili uništen ukrajinskom raketom Storm Shadow, dok je eksplozija nanijela štetu i po okolnom području.

Napad prošle noći i prije podne „jedan je od najvećih raketnih napada na ukrajinske gradove i sela“ otkad je Rusija pokrenula svoju invaziju u veljači 2022. godine, istaknulo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Snage protuzračne obrane objavile su da su oborile 87 krstarećih projektila i 27 bespilotnih letjelica od ukupno 158 zračnih „meta“ koje je ispalila Rusija. Načelnik vojske general Valerij Zalužni rekao je da su cilj napada bili ključna infrastruktura te industrijska i vojna postrojenja.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je u petak od Kongresa da „djeluje bez daljnje odgode“, izvršivši na taj način pritisak da Kongres deblokira predloženi paket vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvnu u iznosu većem od 110 milijarda dolara, od kojeg bi 61 milijarda dolara bila namijenjena za Ukrajinu. „Ako Kongres ne poduzme hitne mjere u novoj godini, ne ćemo moći nastaviti slati prijeko potrebno oružje i sustave protuzračne obrane Ukrajini kako bismo zaštitili njezin narod“, upozorio je Biden u posebnom priopćenju. „Ne možemo iznevjeriti Ukrajinu.“

Kongres je dosad od početka ruske invazije na Ukrajinu odobrio više od 110 milijardi dolara raznovrsne pomoći Ukrajini, poglavito vojne.

Ukrajina već tjednima upozorava da je moguće kako Rusija prikuplja projektile za veliki napad na energetski sustav. Prošle zime, milijuni ljudi ostali su zarobljeni u tami kad je u ruskim napadima stradala električna mreža.

NATO članica Poljska objavila je tijekom petka kako se čini da je u poljski zračni prostor ušla ruska raketa. Objekt je najvjerojatnije napustio poljski zračni prostor nakon što je u njemu proveo manje od tri minute, nakon čega se vratio u Ukrajinu.

Predsjednik Zelenskij u petak je posjetio istočnoukrajinski grad Avdiivku, koji ruske snage već dugo napadaju svim raspoloživim sredstvima, nastojeći ga zauzeti. Nakon što ljetošnja ukrajinska protuofenziva nije donijela očekivani bitan preokret odnosno prodor ukrajinskih snaga prema Azovskom moru, ruska je vojska prešla u ofenzivu, dok ukrajinska utvrđuje obrambene pozicije.

Borbe za uvelike razrušenu Avdiivku promatrače podsjećaju na borbe u istočnom gradu Bahmutu, koji je u svibnju pao u ruke ruskih snaga nakon višemjesečnih napada odnosno brutalnih borbi u samom gradu.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)