DAČIĆ/Moglo bi doći do novih incidenata na Kosovu

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je kako postoji usklađenost između događanja na srbijanskog unutarnjopolitičkoj sceni i onoga što radi radi kosovski premijer Albin Kurti što bi ponovano moglo izazvati incidente na sjeveru Kosova.

“Sigurno će pokušavati doći do nekih novih incidenata, do eskalacije. A potom i do pokušaja da se dođe do deeskalacije. I da se tako vrtimo u krug i da oni non-stop optužuju Beograd za opstrukciju. Mislim da svima treba biti jasno da je Beograd taj koji je konstruktivni faktor u svemu ovome”, kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Kurti odbija primijeniti ono što su Srbija i Kosovo potpisali prije više od deset godina te tako dovodi u pitanje kredibilitet Europske unije (EU).

Europska unija, uz potporu SAD, posrednik je u dijalogu Beograda i Prištine, trenutačno je na stolu Sporazum o putu prema normalizaciji odnosa o kojem su 27. veljače u Bruxellesu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Kurti postigli suglasnost dok je u Ohridu 18. ožujka prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače. Iako članice EU tvrde da je postignuta suglasnost o oba ta dokumenta, ni jedan nije potpisan jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik.

“Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa. Mi nismo spremni na ucjene i uvođenje novih tema u dijalog. Ovi prosvjedi se i događaju kako bi se oslabila pozicija Srbije, ali nema odustajanja od naše državne politike”, istaknuo je Dačić tijekom gostovanja na TV Prva.

Dačić predviđa da će u veljači doći do novih pritisaka na Srbiju kada je riječi o situaciji na Kosovu te smatra kako bi bilo dobro da Srbija to razdoblje dočeka s političkom većinom na svim razinama.

“Bilo bi dobro da to razdoblje dočekamo u eri političke stabilnosti odnosno s konstituiranim državnim organima i da imamo političku većinu na svim razinama”, rekao je Dačić te dodao kako na republičkoj razini za to nema nikakvih zapreka, te da će se naći neko rešenje i za Beograd.

“Ne vidim da ima potrebe ponovno izlaziti na izbore. Ako je netko dobio mandate onda ih treba iskoristiti, ponavljanje izbora bi bilo gubljenje vremena”, kazao je Dačić.

Srbija se suočava s nezadovoljstvom dijela građana okupljenih oko proeuropske oporbene koalicije “Srbija protiv nasilja” koja organizira prosvjede u Beogradu te zahtjeva ponavljanje izbora jer sumanja u njihovu regularnost.

U posljednja dva dana koaliciji lijevog centra pridružio se i dio desne konzervativno-nacionalne oporbe i to pokret Dveri i Nova demokratska stranka Srbije, a zahtjeve oporbe podupire i neformalna skupina Borba-Studenti protiv nasilja, koja je ovog tjedna u dva navrata blokirala Ministarstvo države uprave i lokane samouprave zahtjevajući uvid u birački popis zbog sumnje u tisuće upisanih takozvanih fantomskih birača.

Također nositeljica liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić 11. dan štrajka glađu te ističe da njezina odluka o štrajku nije usmjerena ka domaćim institucijama već ka međunarodnoj zajednici.

“Moj štrajk glađu i ova radikalna odluka nije ni usmjerena ka Vučiću, ni ka domaćim institucijama zato što su oni sudionici”, rekla je Tepić, prenosi N1.

No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće dopustiti da oporba ukrade izbore na kojima je njegova stranka osvojila većinu glasova.

“Sveta je narodna volja, glas naroda je glas Boga. Nećemo im dati da ukradu ništa. Izbori (uz ponavljanje glasova na desetak izbornih mjesta) završavaju 30. prosinca, pa idemo polako na konstituiranje Skupštine, stvaranje Vlade i to je to”, rekao je Vučić u izjavi za TV Pink.

Prema podacima državnog izbornog povjerenstva, Vučićeva Srpska napredna stranka je osvojila je 46,72 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. prosinca, no oporba smatra da je pokradena u Beogradu brojnim zlouporabama.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” druga je na izborima s 23,56 posto glasova, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 6,56 posto glasova.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)