Mađarski “kân” ugošćuje turskog “sultana”/Što tako složno hoće Orban i Erdogan?

Vrijeme:2 min, 20 sec

Turska vidi Mađarsku kao nekoga kome može vjerovati u Europi. Erdogan dolazi u Mađarsku drugi put u četiri mjeseca kako bi produbio strateško partnerstvo, piše jučer, neposredno uoči dolaska turskog predsjednika u Budimpeštu, mađarski list Világgazdaság pod naslovom Doznali smo zašto Erdogan ponovno dolazi u Mađarsku: u Budimpešti se sprema demonstracija sile istočnih zemalja.

U ponedjeljak u Mađarsku ne dolazi samo Recep Tayyip Erdogan, već i polovica turske vlade – objavila je turska državna novinska agencija.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Anadolija je napisala da će ukupno osam ministara pratiti šefa turske države na njegovu putu u Budimpeštu, uključujući ministar vanjskih poslova, ministar narodne obrane, ministar unutarnjih poslova, ministar trgovine, ministar energetike i prirodnih resursa, ministar industrije i tehnologije, ministar nadležan za obitelj i socijalne skrbi te ministar nadležan za kulturu i turizam.

Brojno izaslanstvo nije slučajno, prema procurjelim informacijama, strane će potpisati 16 dokumenata kako je i planirano u okviru mađarsko-turskog summita. Ne samo na ministarskoj razini, već i čelnici dviju država međusobno će sklopiti sporazum, i to o strateškim pitanjima. Jedna od glavnih tema turskoga posjeta bit će strateško partnerstvo Mađarske i Turske i njegovo širenje. Sporazum će potpisati Viktor Orbán i Erdogan.

Zašto je Turska važna Mađarskoj i obrnuto?

S tim u vezi, Anadolija je napomenula da Mađarska, koja ima status promatrača u Organizaciji turkijskih država, provodi program istočnog otvaranja kako bi diverzificirala svoju vanjsku politiku, čiji je cilj poboljšanje odnosa sa zemljama srednje Azije. Istaknuli su da je Mađarska aktivna u Organizaciji turkijskih država. A njenom uklapanju pomažu “daleke rodbinske niti iz prošlosti”. Na dnevnom redu bit će i daljnja suradnja unutar organizacije.

Turska državna novinska agencija također je istaknula da Mađarska i Turska na isti način gledaju na mnoga regionalna i međunarodna događanja i pokazuju vrlo snažnu volju za razvoj bilateralnih odnosa. Iako je obujam međusobne trgovine ispod zadanog cilja, pokazuje ozbiljan potencijal. “Članstvo Mađarske u Europskoj uniji važno je za Tursku, a Turska je važna za Mađarsku zbog migracija i energetske sigurnosti”, istaknuli su.

Potonjemu u prilog ide i činjenica da 50 posto prirodnog plina koji koristi Mađarska dolazi preko turskog plinovoda, a preko Turske se isporučuje i plin iz Azerbajdžana.

Odnos između Vikora Orbána i Erdogana je gladak

Kratko su pisali i o nedavnom produbljivanju suradnje obrambene industrije. Između dviju zemalja postoji bliska suradnja u okviru NATO-a, a Turska vidi Mađarsku kao nekoga kome može vjerovati u Europi i može s njom formirati partnerstvo koje se temelji na tom odnosu povjerenja. Ključ za to je suradnja između čelnika, koja je ocijenjena glatkom.

Koliko su dvije zemlje bliske jedna drugoj pokazuju česti bilateralni susreti. Posebno je istaknuto da je Mađarska prva zemlja koju je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan posjetio nakon preuzimanja dužnosti. Ali odnos između dviju zemalja također je blizak na razini različitih ministarstava.

 

Világgazdaság/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)