Akcije Izraela u Pojasu Gaze su razmjerne i u okviru međunarodnog prava

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Stručnjak za međunarodno pravo Matthias Herdegen smatra da je ratovanje izraelske vojske razmjerno. Po njegovom mišljenju, bolnice, škole ili crkve također mogu biti “legitimni vojni ciljevi”.

Bonnski pravni stručnjak Matthias Herdegen smatra da su akcije izraelske vojske u Pojasu Gaze razmjerne i obuhvaćene međunarodnim pravom. “Načelno ne bi trebalo biti napada na bolnice, crkve, džamije ili škole. Međutim, ako su zapovjedni centri ili skladišta oružja namjerno postavljena ispod takvih objekata, to su naravno legitimni vojni ciljevi ”, rekao je direktor Instituta za međunarodno pravo Sveučilišta u Bonnu za “Neue Osnabrücker Zeitung”.

Herdegen je naglasio: “Mislim da je optuživanje Izraela za ciljano masovno protjerivanje ili čak etničko čišćenje potpuno neutemeljeno.” U konačnici, vojska pokušava pravodobnim upozorenjima “smanjiti neželjenu kolateralnu štetu civilnom stanovništvu” povezanu s njezinim postupcima.

Što se tiče Hamasovog masakra nad Izraelcima 7. listopada, Herdegen je naglasio: “Imamo posla s posebno barbarskim napadom koji pokreće pravo na samoobranu napadnute države, bez obzira dolazi li iz druge države ili, kao u sadašnjem slučaju, od nedržavnog režima.” I sve dok “pokretačka prijetnja i njen potencijal za agresiju i dalje postoje,” ova situacija se neće promijeniti.

“Ako je neposredna fizička prijetnja nestala, onda se mora raditi na drugim stvarima”, rekao je Herdegen, s pogledom na mogući mirovni proces. To također mora uključiti, primjerice, izraelska naselja na Zapadnoj obali, za koja se smatra da su protivna međunarodnom pravu. Rješenje s dvije države još uvijek je u okvirima mogućeg.

“Izrael ne dobiva ništa produžavanjem sukoba sa svim njegovim posljedicama”, ponovio je Herdegen. Zato je, po njegovom mišljenju, dvodržavno rješenje također u interesu velike većine ljudi u Izraelu. Stručnjak za međunarodno pravo je nastavio: “Međunarodno pravo ne može uspostaviti povijesnu pravdu. To čak ne može učiniti rat podnošljivim.”

S Njemačkog jezika preveo i prilagodio dr. Josip Stjepandić

welt.de/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)