GENERAL SOPTA/Mi ne zaboravljamo, bez mira nema budućnosti

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

30. OBLJETNICA UTEMELJENJA 2. GARDIJSKE BRIGADE HVO-A

– Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca u Mostaru je u subotu obilježena 30. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

General Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a poručio je u svom govoru da bez mira nema budućnosti.

“Obilježavajući 30. obljetnicu, prije svega, prisjećamo se naših poginulih. Kroz ta sjećanja izviru osjećaji časti i ponosa. Činjenica je da su naši poginuli vitezovi ispunili zadano iz kodeksa časti i time se trajno odredili kao časni, pošteni i vrijedni ljudi”, kazao je general-bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije.

Rekao je i da je 2. gardijska brigada HVO-a sudjelovala u svim operacijama hrvatskih snaga i u svim tim operacijama izvršavala svaku moguću taktičku zadaću.

“Ako imate organizacijsku kulturu, obojenu profesionalizmom, ako imate iskusne gardiste i vojnike te zapovjednike koji vode primjerom, onda se to zove uspješna vojna postrojba, a to je bila 2. gardijska brigada HVO-a”, istaknuo je general-bojnik Ivica Jerkić.

Svečanost obilježavanja jubilarne 30. obljetnice utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a održana je u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, a nakon svečane akademije i polaganja vijenaca, u zavjetnoj kapeli sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa za sve preminule pripadnike te postrojbe.

Vijence za sve poginule branitelje danas su položila brojna izaslanstva, među kojima i Republike Hrvatske i Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH.

DOMOVINO MOJA DRAGA
TVRDI KAMEN BISTRA VODO
BRANIM TVOJE SURE GORE
ŠKRTU ZEMLJU MARNE LJUDE
TI SI MAJKA SUZA ŽELJA
TI SI GROB OD BRANITELJA
MOLITVA SI MOJA SVETA
STOLJEĆIMA RAZAPETA
ZATO SMO I MI
RODOLJUBI SVI
NA BRANIKU STALI
OVE SVETOSTI
MI SMO DRUGA GARDIJSKA
BRANEĆ NAROD ROĐENA
MI SMO DRUGA GARDIJSKA
ZA SLOBODU STVORENA
MI SMO DRUGA GARDIJSKA
ZA DOM
ZA DOM
ZA DOM I NAROD STVORENA

Svečana pjesma 2.gbr HVO
Autor: Dragan Filipović

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)