Parlament izabrao Donalda Tuska za novog premijera Poljske

Vrijeme:2 min, 59 sec

Poljski parlament podržao je danas Donalda Tuska za novog premijera, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalista i otvoren put za poboljšanje odnosa s Europskom unijom. Poljskoj su zamrznuti deseci milijardi eura iz europskih fondova zbog spora s Bruxellesom oko demokratskih standarda, ali Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, obećava da će popraviti odnose i deblokirati novac.

Za Tuska je glasalo 248 zastupnika, a 201 je bio protiv da on bude novi premijer. “Odrekao se ugodnog života koji je mogao imati nakon što je bio predsjednik Europskog vijeća i vratio se… kako bi se borio za pobjedu demokracije, pristojnosti i pravde”, rekao je Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vođa Poljske seljačke stranke (PSL), koja je članica Tuskove koalicije.

Sutra će predstaviti plan svoje vlade

Nešto prije premijer Mateusz Morawiecki iz nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) izgubio je glasanje o povjerenju. Kritičari smatraju da je PiS potkopavao neovisnost pravosuđa, pretvorio državne medije u instrument propagande i poticao predrasude protiv manjina kao što su imigranti i LGBT zajednica.

PiS ističe da je branio poljski suverenitet i tradicije od stranog miješanja, da je poboljšao životni standard milijuna ljudi uvevši socijalne naknade i povećavši minimalnu plaću. Tusk će sutra u parlamentu predstaviti plan svoje vlade.

Odjeci Tuskova povratka osjetit će se diljem Europe

Odjeci Tuskova povratka osjetit će se diljem Europe. Poljsko-njemački odnosi pogoršali su se tijekom PiS-ovih godina na vlasti zbog ustrajnih zahtjeva Varšave da Berlin plati više od bilijun eura ratne odštete. Poljska vlada iznosila je ovaj zahtjev svaki put kad je vladajućoj stranci trebalo jačanje u anketama.

Odnosi Poljske s Francuskom također su bili napeti jer je PiS-ova vlada kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegovih napora u približavanju Kremlju (a Macron je davao sve od sebe). S Tuskom ponovno na čelu Poljske i ispuštanjem pomirljivih zvukova te bi se tenzije vjerojatno smanjile, a sigurnosna trojka Poljska-Francuska-Njemačka mogla bi se vratiti poslu.

U Mađarskoj bi Orbán izgubio jednog od svojih najvažnijih partnera. Budimpešta i Varšava štitile su jedna drugu stavljajući veto na pokušaje pokretanja takozvane procedure iz članka 7., kojom se nacionalnim vladama ukida pravo glasa u EU kada dođe do kršenja temeljnih vrijednosti Europske unije. Kad je Kaczyński poražen, Orbán je postao ranjiv.

Kijev može odahnuti

Mađarski premijer ima novog potencijalnog saveznika u Slovačkoj, ali Bratislava se ne suočava s procedurama iz članka 7. na način na koji se Poljska suočavala, zbog čega je malo vjerojatno da će Fico pohitati da spasi svog mađarskog kolegu. I dok bi Wildersova pobjeda na izborima u Nizozemskoj Orbánu u konačnici mogla ponuditi novu slamku spasa, u neurednom svijetu nizozemske politike mogli bi mu trebati mjeseci i mjeseci da formira vladajuću koaliciju, ako to uopće uspije.

Izgledi da Poljsku ponovno vodi Tusk doveli bi do toga da Kijev može odahnuti. Iako je Varšava snažno podupirala Ukrajinu tijekom dvije godine rata, posljednjih mjeseci napetosti su uzavrele oko ukrajinskog poljoprivrednog izvoza. Tusk, dugogodišnji kritičar Rusije, pozvao je na nepokolebljivu podršku Kijevu.

Sasvim sigurno Tusk neće moći promijeniti Poljsku preko noći. Njegova Građanska koalicija dobila je manje glasova od Prava i pravde, što znači da će se morati osloniti na koalicijske partnere. U međuvremenu, osam godina na vlasti dalo je snagama Kaczyńskog dovoljno vremena da se učvrste. Vlada za sobom ostavlja saveznike kojima će trebati oduzeti ključne uloge.

Tusk će se također morati boriti sa saveznikom PiS-a Andrzejem Dudom, predsjednikom s pravom veta koji je sadašnjem premijeru Mateuszu Morawieckom dao prvu (vjerojatno neuspješnu) priliku za formiranje vlade. Budući da su sljedeći predsjednički izbori tek 2025. godine, očekujte da će borba Tuska protiv Kaczyńskog potrajati do kasnih rundi.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)