Mađarska sve bolje surađuje u energetici sa Srbijom i Slovenijom, a Hrvatsku nastoji zaobići

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Od sljedeće godine mađarska burza električne energije surađivat će s burzama električne energije dviju susjednih zemalja, Srbije i Slovenije, radi ćega će se osnovati holding sa sjedištem u Budimpešti, izvijestili su ovih dana mađarski mediji. Mađarska je već plinovodno povezana sa Srbijom i Rumunjskom, a njezina vlada upravo se dogovorila sa slovenskom o izgradnji plinovodne poveznice. Njome bi se Mađarska povezala s Italijom, što bi joj omogućio dobavu alžirskoga plina koji dolazi podmorskim cijevima i ukapljenog plina koji se doprema u talijanske terminale za ukapljeni plin. Udara u oči posvemašnje zaobilaženje i nespominjanje Hrvatske glede električne energije i plina, iako bi plinski terminal Omišalj i već postojeći plinovod mogli Mađarskoj osigurati podmirenje znatnog dijela potreba za prirodnim plinom.

Zajednička regionalna burza električne energije počinje rad 2024. Od svog pokretanja g. 2010. mađarski HUPX (njihov “HEP”) postao je u međuvremenu vodećom burzom električne energije u Mađarksoj i nekim susjednim zemljama. Jačanjem energetskih odnosa triju susjednih zemalja povećava se učinkovitost i profitabilnost trgovine, postavljaju se temelji za pružanje visokotehnoloških tržišnih usluga te jača energetski suverenitet Mađarske, objavilo je u svom prioćenju Ministarstvo energetike.

Mađarskom burzom električne energije upravlja HUPX Zrt., podružnica operatera prijenosnog sustava Mavir. Na platformi se odvija trgovina električnom energijom, koja tvori 60-70 posto domaće potrošnje. S obzirom na međunarodne procese – posebno regulatorne planove EU-a i konsolidaciju tržišta – potreban je strateški napredak kako bi se osnažio položaj mađarske burze električne energije. Iz tog razloga vlada namjerava uspostaviti regionalnu burzovnu suradnju koja bi pokrivala, kako kažu, “srednju Europu i sjeverni Balkan”.

Ministar energetike ovlašten je poduzimati mjere za osnivanje holdinga sa sjedištem u Budimpešti s rokom do kraja godine 2024.  Tvrtka će biti u zajedničkom vlasništvu mađarskog, srbijanskog i slovenskog kontrolora elektroenergetskog sustava i EPEX SPOT-a, koji daje tehnološku podlogu za obračune. Na taj se način može osigurati daljnji rast postojeće poslovne vrijednosti u HUPX-u. Mađari procjenjuju da se sa svojim uslugama koje podupiru ‘energetsku tranziciju’ mađarska poduzeća mogu proširiti svoja tržišta, sve do Grčke.

Mađarska je unatrag desetak godina uvelike povećala i razvila prekogranične energetske mrežne veze. Ljetos je i sa Slovenijom postignut dogovor o izgradnji jedinog nedostajućeg plinskog interkonektora. Još izravnije povezivanje tržišta električne energije pridonosi, kako ocjenjuju u Budimpešti, jačanju regionalne sigurnosti opskrbe i osiguravanju konkurentnog cjenovnog okruženja.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)