SAD tvrdi/Više od 100 državljana BiH i dalje je u Iraku i Siriji

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

Zastupnici iz RS u Parlamentu BiH nedavno su uputili pismo Kongresu SAD u kojem navode da u pojedinim područjima FBiH s bošnjačkom većinom postoje uspavane ćelije Al Kaide i ISIL-a koje „prema potrebi mogu biti aktivirane“, dok je predsjednik SNSD-a i bh. entiteta RS Milorad Dodik nedavno izjavio da postoje podaci prema kojima je 3.500 „spavača“ u BiH i da to cijeli svijet zna. No, Izvješće State Departmenta o stanju sigurnosti u BiH nameće jedan potpuno drugačiji zaključak.

U posljednjem izvješću američkog State Departmenta iz 2022. godine navodi se da je Bosna i Hercegovina (BiH) ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma, usprkos svojim ograničenim kapacitetima.

– BiH je od 2014. zabranila putovanje u inozemstvo radi borbe u stranim oružanim snagama. Više od 100 državljana BiH, uključujući FTF-ove i povezane članove obitelji, i dalje su u Iraku i Siriji. BiH je nastavila biti voljan partner u repatrijaciji FTF-a i članova njihovih obitelji. U prosincu je Predsjedništvo ovlastilo Ministarstvo sigurnosti da koordinira repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka, iako su kapaciteti BiH za poduzimanje takve operacije i dalje ograničeni. U istragama kontraterorizma, unutarnje svađe nastavile su potkopavati učinkovitu suradnju, iako su se Radna grupa za kontraterorizam pod vodstvom Ureda državnog tužiteljstva (UDT) i posebna Radna grupa za kontraterorizam nastavile sastajati – ističe se u izvješću.

U izvješću se navodi kako tijekom 2022. godine nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata. Ističe se i kako je Vijeće ministara (VM) u studenom usvojilo dugo odgađanu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2021.-26.

– Dokument zahtijeva nekoliko međunarodnih organizacija i dio je procesa integracije zemlje u EU. Strategija pokušava uspostaviti mehanizme na svim nivoima vlasti za prevenciju terorizma i ublažiti radikalizaciju u nasilje i nasilni ekstremizam. Vijeće ministara usvojilo je plan Međusektorskog koordinacijskog tijela za repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka koji predvodi Ministarstvo sigurnosti u kolovozu.

Ističe se kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje je vodeća jedinica za provođenje zakona koja obavlja poslove kontraterorizmu.

– Međutim, loša saradnja s UDT-om ograničava njegovu učinkovitost. Iako je čelništvo SIPA-e dugo zagovaralo izmjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu kojim bi se stvorio odjel za borbu protiv terorizma, birokratski nerad odgodio je taj proces. BiH nema jasne smjernice koje reguliraju suradnju između tužitelja, organa za provođenje zakona i obavještajnih službi u istragama vezanim uz nacionalnu sigurnost – navodi se.

Ističe se kako UDT i SIPA nastavljaju s obukom koju pružaju Program pomoći za borbu protiv terorizma Ministarstva pravosuđa, Ured za pomoć i obuku tužiteljstva u inozemstvu Ministarstva pravosuđa, Program pomoći za međunarodnu obuku u kriminalističkim istragama i Zapovjedništvo za specijalne operacije Ministarstva obrane u Europi.

– Radna skupina pod vodstvom UDT-a sastala se dvaput u 2022., a operativna radna skupina za kontraterorizam pod vodstvom organa za provođenje zakona sastala se sedam puta. Suradnja u provedbi zakona na strateškom nivou pati od sporova oko nadležnosti i birokratskih problema koji proizlaze iz složene strukture vlasti u BiH i politizacije osjetljivih pitanja kaznenog pravosuđa kao što je terorizam.

Naglašava se i kako je Vijeće ministara u studenom usvojilo novi Zakon o graničnoj kontroli, kojim se poboljšava regulatorni okvir o prikupljanju i korištenju prethodnih informacija o putnicima (API).

– Vijeće ministara također je donijelo odluku o osnivanju međuagencijske radne skupine za API i Evidenciju imena putnika (PNR) za razvoj regulatornog okvira za prikupljanje i korištenje API-ja i PNR-a. Uvođenje terminala Sistema sigurne usporedbe i procjene osobnih identifikacija (PISCES) u četiri zračne luke u BiH i dalje sporo napreduje i zahtijeva stalnu komunikaciju između vlada SAD i BiH, kako bi se spriječilo nazadovanje. Služba za poslove sa strancima (SFA) nastavlja razmjenjivati informacije s međunarodnim partnerima o migrantima koji ulaze u BiH, a TDY podrška Odjela za domovinsku sigurnost SAD-a osigurala je prijeko potrebnu obuku SFA-i i proširila Transnational Migration Alert Program za biometrijsku identifikaciju (ili BITMAP) Graničnoj policiji BiH- ističe se u izvješću.

Kada je riječ o suzbijanju financiranja terorizma, ističe kako je BiH članica MONEYVAL-a (Komitet stručnjaka za ocjenu mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma), a njegov Financijsko-obavještajni odjel, član Egmont grupe.

– U svibnju je BiH procesuirala svoj prvi slučaj financiranja terorizma, koji je završio oslobađajućom presudom. Usprkos ishodu, slučaj je predstavljao prekretnicu za BiH u izgradnji njenih kapaciteta za borbu protiv financiranja terorizma.

Ističe se i kako su opći izbori u BiH 2022. godine izazvali retoriku podjela među etnonacionalističkim političkim čelnicima zemlje, neviđenu otkako je proglašena neovisnost početkom 1990-ih.

– Glavne vjerske zajednice u BiH (katolička, islamska, židovska i pravoslavna) postigle su vrlo ograničen napredak kroz Međureligijsko vijeće u promicanju tolerancije i suprotstavljanju netrpeljivosti i nasilju usmjerenom na vjerske zajednice. Međunarodni i lokalni akteri koji rade na suzbijanju radikalizacije do nasilja uložili su značajne napore da se usredotoče izvan islamističkog terorizma, kako bi uključili ekstremni etnonacionalizam i strani utjecaj, kao i domaće pokretače nasilnih ekstremističkih ideologija, ali vlasti BiH nisu usredotočene na skupine REMVE – navodi se u izvješću.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)